Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Головні новини з війни та ЗСУ за тиждень – оцінка експерта

Фото: Генштаб ЗСУ

За тиждень, що минає, в Україні сталися важливі зміни, передусім, у Збройних силах. Із 8 лютого ЗСУ очолив генерал-полковник Олександр Сирський, змінивши на посаді Валерія Залужного.

Паралельно Росія відновила атаки по Півдню України, а у Мінцифри кажуть, що розробляють український аналог БпЛА Ланцет.

Як розцінювати події зі світу війни та що вони означають – про це у коментарі Фактам ICTV розповів військовий експерт Інституту євроатлантичного співробітництва Ігор Козій.

Зараз дивляться

Атаки РФ по Миколаєву та Півдню

За останній тиждень спостерігається відновлення російських атак на Південь України, зокрема по Миколаєву, який після звільнення Херсону досить рідко, порівняно з першим роком повномасштабної війни, піддавався російським атакам.

За словами Козія, напрямки ударів Росії БпЛА Shahed-131/136 будуть щоразу змінюватися, оскільки РФ шукає шляхи обходу можливостей протиповітряної оборони України.

– Ми навчилися прикривати ті чи інші міста, але чого не вистачає, так це достатньої кількості озброєнь, які пов’язані із ППО, саме для того, щоб певні напрямки перекрити на 100%. Я розумію, що це малоймовірно, бо ми бачили, що є прориви (ворожих атак, – Ред.) і по Києву, і в інших місцях, – каже він.

Такі прориви ворога, за словами експерта, пов’язані з можливостями засобів протиповітряної оборони.

– Чому Миколаїв? Чому Старокостянтинів? Бо (у РФ, – Ред.) є можливості й пробують бити, – каже він.

Проте експерт не відкидає і елемент терору в атаках Росії, яким російська армія намагається посіяти паніку та невпевненість у політичному чи військовому керівництві серед українців. Він додає, що це є, зокрема, в галузі психологічних операцій росіян, які здійснюються проти населення України.

Сирський замість Залужного

Відставка з посади головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного та заміна його генерал-полковником Олександром Сирським, безумовно, стала головною подією тижня, якщо не місяця.

Ігор Козій каже, що станом на сьогодні залишається цікавим те, в якому статусі генерал Валерій Залужний продовжить свою службу і чи залишиться він у команді президента Володимира Зеленського.

– Все, що ми від президента почули, це те, що генерал Залужний залишається в команді президента. Це позитивний сигнал, – каже він.

Другий позитивний сигнал, який відзначає експерт, це те, що в Україні треба змінювати менеджмент, зокрема військовий, про що оголосив президент.

Це абсолютно виправдана річ. І основним панівним фактором цього є бажання України вступити до НАТО. Це вирішальний чинник, тому що без НАТО Україні протриматися в умовах відсутності достатньо оборонно-промислового забезпечення, я сказав би так, на сьогодні дуже важко, – додає Козій.

Кадрові зміни та зміни у політиці

Разом зі зміною головнокомандувача президент Володимир Зеленський оголосив про низку змін, на які, зокрема, він чекає від військового командування.

За словами Ігоря Козія, було б добре, якби однією з таких змін було утворення в Україні інституту військового омбудсмена. На його думку, це стане певним запобіжником проведення “бездумних і безвідповідальних операцій”, які, зокрема, були проведені протягом командування Валерія Залужного.

Зазначимо, що у вересні 2023 року міністр оборони Рустем Умєров казав, що в Україні спостерігається необхідність у запровадженні саме такої посади – військовий омбудсмен.

Військовий експерт Козій вказує, що сьогодні Україна не має достатніх потужностей власного оборонно-промислового комплексу, через що багато у чому покладається на країн-партнерів, а це впливає на військових.

– Всі вважають, що зброя буде йти отак-от зверху. А звідси – відсутність зброї впливає на права і свободи військовослужбовців, право на життя, – каже він.

Також Ігор Козій прокоментував зміни у військовому командуванні, які оголосив президент Володимир Зеленський. Глава держави у зверненні, де представляв нового головкома, заявив, що українське військо потребує багатьох змін, зокрема ротації та обізнаності генералів щодо ситуації на фронті.

Кожен генерал має знати фронт. Якщо генерал не знає фронту, він не служить Україні, – сказав президент Зеленський у зверненні за вечір 8 лютого.

За словами Козія, так президент пропонує проводити своєрідну ротацію генералів, щоб тих військових із високим званням, які сидять у штабі, відправляти час від часу на фронт.

– Раз на три роки військовослужбовець повинен ротуватися на посаді. Ти був на штабній посаді – йди до війська. Ти був у війську – йди на навчальну посаду тощо, – пояснює він.

Експерт вказує, що такий стандарт діяв і раніше, але це швидко згорнули, оскільки виник конфлікт інтересів.

– Ротація між бойовими й тиловими частинами в умовах війни, ясно, що не раз на три роки повинна відбуватися. Це має бути так часто, наскільки це є раціональним. Тому так, всі повинні пройти через горнило (війни, – Ред.), це абсолютно правильно. Але якщо це ніде не прописано в нормативних документах, то все це лишається за лаштунками, – вважає Козій.

Перун: аналог російського БпЛА Ланцет

На тижні, що минає, віцепрем’єр і міністр цифрової трансформації Михайло Федоров заявив, що Україна планує виробляти аналоги російських дронів Ланцет. Ба більше, у цього українського проєкту навіть була попередня назва – БпЛА Перун.

За словами експерта, БпЛА Ланцет використовується переважно на фронті та має близько 40-50 км дальності дії.

– Цей дрон має і оптико-електронну систему наведення, і телевізійну систему наведення. Він може бути й розвідувальним, і ударним, – розповідає Козій.

Козій каже, російські Ланцети досить ефективно використовуються росіянами на напрямках бойових дій, водночас для України є важливим саме серійне виробництво дронів.

– Питання не в тому, які йому (українському аналогу Ланцета, – Ред.) буде надано… Питання в тому, що Федоров зрозумів – треба налагоджувати сталу лінію випуску цих дронів, – сказав він.

Новий рід військ – Сили безпілотних систем

Також президент Зеленський протягом цього тижня оголосив, що буде утворено новий рід військ, а саме – створення у ЗСУ окремого роду Сил безпілотних систем.

Ігор Козій припускає, що це потрібно, зокрема, для сталого фінансування і сталої дистриб’юції.

Окремий вид військ потрібен кожному виду Збройних сил. Чи знатиме чітко оцей керівник цього роду військ, який підпорядкований головкому, що потрібно флоту, чи що потрібно Повітряним силам, або сухопутному угрупуванню… Це командування повинно не просто розуміти глобального, які необхідні дрони, воно мусить і зазирати у перспективу, – пояснює експерт.

Росія використовує Starlink?

8 лютого з’явилась інформація, що росіяни використовують системи супутникового зв’язку Stаrlink. Про це писали як військові, так і, наприклад, блогер та волонтер Сергій Стерненко.

Вказується, що Stаrlink нібито має доступ на окупованих територіях, а росіяни отримують їх через Дубай.

За словами Козія, це послідовна і закономірна дія з боку американського мільярдера та бізнесмена Ілона Маска, який володіє компанією Starlink, враховуючи те, що раніше надходила інформація про вимкнення мережі покриття цих супутників біля тимчасово окупованого Криму.

Військовий експерт вважає, що відповіддю України на такі дії має бути розробка власних систем, які були б аналогами Starlink.

Зв’язок – це нерв армії. Без зв’язку не може бути нічого. Це треба чітко розуміти. Якщо немає зв’язку, то немає серйозних можливостей взаємодіяти, знищувати й розвідувати, – каже він.

Операція України в Судані

За тиждень, що минає, українські спецслужби відзначились операцією у Судані. Було оприлюднено відео, де можна побачити з кадрів, як українські спецпризначенці взяли у полон щонайменше трьох полонених бійців ПВК Вагнера. За попередньою інформацією, до операції могли бути причетні бійці з підрозділу ГУР МО під назвою Тимур.

Зазначимо, що офіційних заяв від українських військових чи представників влади щодо цієї інформації не було.

Ігор Козій каже, що та Україна може не давати Росії розширювати зону впливу за кордоном.

– Я думаю, що те, що ми сьогодні зробили, наприклад, у Судані, є спробою заявити про себе принаймні, як свого часу (начальник ГУР МО Кирило, – Ред.) Буданов спробував позиціонувати себе як ізраїльську розвідку (Моссад, – Ред.), що намагається покарати всіх і вся в різних місцях. І це абсолютно непогано, – каже він.

Іншою проблемою є те, що такі спецоперації України з послаблення Росії за кордоном має фінансувати не тільки офіційний Київ, а й інші уряди, які в цьому зацікавлені.

Starlink, безпілотник, Безпілотники, Війна в Україні, Валерій Залужний, Генеральний штаб України, дрон-камікадзе, Дрони, ЗСУ, Миколаїв, Олександр Сирський, Судан

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-02-11 19:00:43