Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Соня Морозюк: що відомо про художницю та як вона причетна до справи Гринкевичів

Останні кілька тижнів у мережі активно обговорюють художницю Соню Морозюк. Та всеукраїнську популярність дівчині принесли не її картини, а корупційний скандал навколо її нареченого Романа Гринкевича та його батька Ігоря Гринкевича.

Що відомо про 25-річну Соню Морозюк, скільки коштують роботи художниці та чому її ім’я фігурує у корупційному розслідуванні – читайте далі у матеріалі.

Хто така Соня Морозюк: біографія

Соня Морозюк родом з Харкова, вона народилася 22 серпня 1998 року і вже з дитинства виявляла потяг до творчості. Навчалася у ліцеї мистецтв, була дипломантом кількох всеукраїнських та міжнародних конкурсів, перевагу надавала живопису.

Зараз дивляться

Батько художниці – Юрій Морозюк, дизайнер інтер’єрів, викладач дизайну в харківському університеті та член Союзу дизайнерів України, мати – Ліліанна Семенюта. За словами Соні, тато довгий час критикував її творчість.

Минулого року Морозюк створила власний YouTube-канал, на якому розповідала про життя та творчість. В одному з відео вона зізналась, що у 18 років мала аб’юзивні стосунки. Тоді хлопець принижував її через вагу та навіть підіймав руку.

Через стрес у Соні почалась булімія, розлад харчової поведінки. Саме після цих стосунків дівчина вирішила змінити своє життя та переїхала з Харкова до Києва, де й почала писати картини.

Картини Соні Морозюк

Сама Соня Морозюк називає себе “художницею сенсів”, а її картини є у багатьох відомих людей України, зокрема у співака Дмитра Монатика, очільника Миколаївської ОВА Віталія Кіма та президента Володимира Зеленського.

За словами художниці, на подарунок для глави держави у неї замовили картину зі словом Подолаємо. Загалом творчість Морозюк вирізняється яскравою абстракцією, яку доповнюють певні фрази чи заклики.

До повномасштабного вторгнення РФ Соня залишалася практично невідомою, лише провівши дві персональні виставки у 2019 році. Все змінилося у 2022-му – із художницею почали співпрацювати українські компанії, відомі бренди, на рекламних білбордах розміщували її картини.

У серпні 2022 року в Одесі відкрилася персональна виставка Морозюк, а у березні 2023-го вона створила мурал у Києві з написом: Що крутіше, ніж сім’я у 44 млн?

Картини Соні Морозюк коштують тисячі доларів. Наприклад, цю роботу художниці можна придбати на онлайн-аукціоні за $90 тис. грн (понад 2,3 тис.).

Фото: Unc.ua

Попри таку вартість картин, дехто вважає, що творчість Соні Морозюк є нічим іншим, як копією робіт двох нью-йоркських художників – Джеймса Голдкрауна та Кріса Ріггса.

А нещодавно у плагіаті Морозюк звинуватила українська художниця Альона Крючкова. У сториз в Instagram вона  порівняла свої роботи, створені у 2018 році, та картини Соні 2019-2020 років.

Альона Крючкова

Фото: Альона Крючкова/Instagram

У грудні 2023 року у стінах Інституту проблем сучасного мистецтва відкрилася персональна виставка картин Соні – Мазня. Таку назву художниця обрала через те, що саме так хейтери називають її картини у соцмережах.

Виставка мала тривати місяць, однак на тлі корупційного скандалу довкола Ігоря Гринкевича, Інститут проблем сучасного мистецтва НАМ України оголосив про її призупинення “у зв’язку зі значною кількістю суперечливих реакцій, що вийшли за межі мистецтвознавчої дискусії”.

Скандал довкола Гринкевичів: до чого тут Соня Морозюк

У жовтні минулого року Соня, яка до того приховувала особисте життя, повідомила про заручини. Нареченим дівчини виявився Роман Гринкевич, син львівського підприємця Ігоря Гринкевича, якого за два дні до Нового року  ДБР затримали на хабарі розміром $500 та звинуватили у розкраданні державних коштів.

Компанії бізнесмена виграли 23 тендери на постачання Міноборони одягу на понад 1,5 млрд грн. Однак багато контрактів не було виконано, а деякі не в повному обсязі або за завищеними цінами.

Одна з фірм, що фігурує у корупційному скандалі, зареєстрована на нареченого Соні, Романа Гринкевича. Журналісти підозрюють, що кошти, які той отримав нечесним шляхом, вкладалися у розвиток художниці, а також витрачалися на дорогі подарунки для дівчини.

До слова, на заручини Гринкевич подарував Соні обручку Graff, яка коштує від $7 тис. А пропозицію коханій Роман зробив у Венеції, куди виїхав як волонтер.

Коментуючи корупційний скандал навколо Гринкевичів, Соня зазначила, що не сильно цікавилась, чим саме займається її наречений. Втім, якщо звинувачення у розкраданні коштів для ЗСУ виявляться правдою, вони з Романом не зможуть бути разом.

Також Морозюк назвала “нісенітницею” те, що син Гринкевича нібито вклав шалені гроші в розвиток її кар’єри. За словами Соні, вона була художницею і до знайомства з Романом, а єдині дорогі подарунки, які вона отримувала від коханого – це каблучка та кольє.

Офіційно ім’я Соні Морозюк спливло у корупційному розслідуванні 11 січня, коли у власності художниці виявили дві квартири, які могли бути куплені на вкрадені у держави гроші. Загалом у Гринкевичів та їхнього оточення нарахували 17 квартир, всю нерухомість арештували.

Зазначимо, що після скандалу позиції українських зірок щодо Соні Морозюк розділилися. Хтось вважає, що художниця не могла не знати про діяльність свого нареченого і є співучасницею. А хтось підтримує дівчину, зокрема за Морозюк заступилася блогерка Аліна Шаманська.

Фото: Соня Морозюк

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.


Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-01-12 17:06:18