Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Ідентифіковано судно, яке вивезло з Феодосії викрадене в Мелітополі насіння соняшнику

Фото: Факти ICTV

Вантажне судно GAM Express під прапором Гвінеї-Бісау після чотирирічної перерви відновило рейси до окупованого Росією українського Криму.

Корабель був помічений у Феодосії, де завантажив на борт багатотонну партію соняшникового насіння. Вона викрадена росіянами в Мелітополі Запорізької області.

Судно попрямувало до турецького порту Самсун, свідчать дані розслідування, проведеного проєктом SeaKrime та об’єднанням Kiborg.

Зараз дивляться

Фото: Google Maps

Як показують дані служби з відстеження суден MarinTraffic, станом на 12 січня 2024 року, GAM Express дійсно перебуває в районі порту Самсун.

Розслідувачі зазначають, що 18 грудня 2023 року на фотографії, зробленій у порту Феодосія, ідентифіковано GAM Express. Раніше те саме судно, але під іншими назвами та прапорами, вже здійснювало рейси до окупованого Криму.

– Ми провели ідентифікацію, для порівняння були використані фото порту Феодосії 18 грудня 2023 року і фото зі сторінки на порталі MarineTraffic. GAM Express в 2017-2019 роках здійснював незаконні суднозаходи в закриті порти окупованого Криму, маючи імена Lady Eman із прапорами Танзанії, Того та Лівану, – йдеться у розслідуванні.

GAM Express у Феодосії в 2023 році (ліворуч) і судно Narsis (праворуч). Фото: Kiborg News

Судно вже перебуває в базі порушників Моніторингової групи Інституту Чорноморських стратегічних досліджень та BlackSeaNews. У базі зазначено, що судно було позбавлене прапорів Того і Танзанії за рейси до окупованого Криму.

Судно у базі порушників. Фото: Kiborg News

Новий рейс до Феодосії: що відомо

GAM Express 12 грудня 2023 року, перебуваючи південніше Керченської протоки, вимкнув транспондери, щоб його пересування не відслідковувалося.

Судно помітили у Феодосії 18 грудня, ймовірно, в цей порт воно зайшло в період з 12 до 18 грудня.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

GAM Express вимкнув транспондери. Фото: MarineTraffic

Згідно з повідомленням, корабель покинув Феодосію ввечері 10 січня або у ніч з 10 на 11 січня. Водночас судно було завантаженим.

Оприлюднені у відкритих джерелах фото та відео свідчать, що до того часу GAM Express було в порту окупованої Феодосії. Серед доказів:

  • відеозаписи SeaKrime від 18, 20, 28 грудня 2023 року та від 1, 5 та 7 січня 2024 року;
  • дані OSINT-дослідника MT Anderson від 28 грудня 2023 року.

Судно оформлене на компанію MGA Shipping Co, зареєстровану в Румунії. Водночас комерційний та безпековий менеджмент здійснює AGM Express Co, яка зареєстрована теж у Румунії.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-01-12 16:50:18