Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Судинні зірочки на обличчі, причини, лікування, профілактика — дерматолог

Дерматолог з США Мітчел Голдман пояснив причини появи на обличчі судинних зірочок, розповів, як їх можна позбутися і, в ідеалі, взагалі уникнути їхньої появи.

Що таке судинні зірочки

За словами дерматологів, крихітні кровоносні судини, які зазвичай з’являються навколо носа, щік або підборіддя, є звичайним явищем. Їх називають телеангіектазіями, або, неофіційно, судинними зірочками.

Телеангіектазії – це невеликі розширені кровоносні судини, які ушкоджені та помітні просто під поверхнею шкіри. Вони часто з’являються на обличчі, але можуть виникнути на будь-якій ділянці тіла, включно з ногами.

Зараз дивляться

– Вони не шкідливі, просто мають непривабливий вигляд, – каже Мітчел Голдман, який спеціалізується на лікуванні вен.

Причина появи судинних зірочок

За словами Голдмана, пошкодження сонцем є причиною №1 появи судинних зірочок на обличчі. Вплив сонця руйнує покриття, що оточує всі кровоносні судини, відоме як внутрішня еластична пластинка, яку він порівняв із поліетиленовою плівкою. Коли покриття руйнується, кровоносні судини розширюються і стають видимими просто під шкірою.

Серед інших причин дерматолог назвав такі, як:

  • генетика;
  • старіння, коли шкіра втрачає колаген, що робить судинні зірочки більш помітними;
  • травма обличчя, наприклад, унаслідок операції;
  • надмірне чхання або закладеність носа;
  • підвищений рівень гормону естрогену в крові.

Чи можна позбутися судинних зірочок

Видалити судинні зірочки самостійно неможливо, кажуть експерти. За їхніми словами, якщо вам не подобається, як вони виглядають, слід звернутися до дерматолога.

За словами Голдмана, лазерне лікування – найкращий спосіб позбутися судинних зірочок: тепло лазера руйнує кровоносну судину, змушуючи її стискатися і зрештою розчинятися та реабсорбуватися організмом.

Після лікування судинні зірочки зазвичай зникають назавжди. Але вони можуть з’явитися знову, якщо ви продовжуєте отримувати шкоду від сонця, зазначає Голдман.

Як запобігти появі судинних зірочок

За словами експертів, це неможливо, особливо якщо ви перебуваєте в групі підвищеного ризику через генетику або ліки, які ви приймаєте.

Однак щоденне використання сонцезахисного крему може допомогти не тільки запобігти цьому типу ушкодження, а й захистити від раку шкіри, зазначають фахівці.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-01-12 10:58:02