Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Франківські хірурги змогли видалити неоперабельну аневризму підколінної артерії і врятували пацієнту ногу

Надскладну операцію з видалення гігантської 13-сантиметрової аневризми провели в Івано-Франківській міській клінічній лікарні.

Судинний хірург, професор Ростислав Сабадош зважився на операцію, яку в інших клініках, де проходив лікування 63-річний пацієнт, вважали неможливою. Всі в один голос запевняли, що врятувати чоловіка може лише ампутація кінцівки.

Неоперабельну аневризму видаляли висококласні хірурги

Пацієнт, якого вже виписали додому, згодом розповів, що хірург Сабадош постійно був присутній на всіх обстеженнях, шукав шляхи вирішення проблеми, зважував усі можливості врятувати ногу.

Зараз дивляться

63-річний Василь страждав на аневризматичну хворобу (захворювання, коли у людини наявна не одна, а багато аневризм різних артерій).

Рік тому в одній із провідних клінік України йому намагалися здійснити операцію з видалення підколінної аневризми, яка тоді була діаметром 7 см.

Втім, операцію виконати не вдалося. Пацієнту повідомили, що неможливо було знайти шляхи відтоку від аневризми.

Прогнози були невтішні.

Упродовж року ситуація поступово погіршувалась. Аневризма правої підколінної артерії збільшилася до 13 см в діаметрі, займаючи 90% ширини поперечного перерізу нижньої третини стегна.

– Аневризма майже повністю була заповнена тромботичними масами і призвела до цілковитого перекриття підколінної артерії, – розповідає Ростислав Сабадош.

Завдяки майстерності і високому професіоналізму франківської команди хірургів, Василь майже одразу після операції зміг ходити.

Зараз чоловік готується до останньої, необхідної йому операції – видалення аневризми підколінної артерії вже на лівій нозі. Ця аневризма наразі має 7 см в діаметрі.

Ростислав Сабадош планує провести операцію найближчим часом, щоб не допустити таких загрозливих ускладнень, як на правій нозі.

Джерело і фото: Івано-Франківська міська клінічна лікарня

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-01-11 10:38:55