Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Лише 3% росіян відкрито висловлюють почуття провини перед українцями – опитування

Лише 3% росіян відкрито висловлюють почуття провини перед українцями. Невеликий відсоток людей попросив би вибачення перед громадянами України, якби була б подібна можливість.

Про це йдеться у соціологічному дослідженні Росіяни про себе та українців. На питання, що б вони написали коротко у Telegram українцям, якби мали таку можливість, лише кілька відсотків росіян відповіли, що це було б слово “вибачте”.

Що росіяни написали б українцям

Згідно з результатами опитування, найбільш поширеними Telegram-повідомленнями від росіян до українців були б:

Зараз дивляться

  • ми хочемо миру, живімо в мирі – 13%;
  • тримайтеся, все буде добре – 10%;
  • ми одна нація, братні народи, вам краще з Росією – 8%.

Близько чверті росіян у Telegram закликали б народ України перестати спротив і не довіряти своїй владі, адже РФ “прийшла звільнити”. Ще близько чверті опитаних не знають, що б вони хотіли написати українцям, або бачать сенсу.

Які риси приписують собі росіяни

Двома основними рисами, які росіяни найчастіше собі приписують, є добродушність (14%) та терплячість (14%). На другому місці за згадками є нібито шляхетність та згуртованість (по 7% відповідно).

Лише 6% опитаних приписали як основні риси росіян погані характеристики: наприклад, дурний, злий, слухняний, слабкий та інші. Близько 12% респондентів не змогли охарактеризувати російський народ рисою, яка йому найбільш притаманна.

Як характеризують українців

Основними рисами, якими росіяни порівняно частіше характеризували народ України, були: жадібний – 11%, брехливий – 8%, обдурений – 6%.

За результатами опитування, загалом кількість негативних характеристик, які росіяни дають українському народу, вдвічі перевищує кількість позитивних рис. Понад третина (36%) опитаних не змогли відповісти на питання, яку основну рису мають українці.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

Що це за опитування

Інститут Конфліктології та Аналізу Росії (ІКАР) спільно з соціологічною компанією Info Sapiens провели загальноросійське соціологічне дослідження Росіяни про себе та українців. З 14 до 28 вересня 2023 року було проведено польовий етап за загальноросійською вибіркою.

Методика опитування – CATI, а саме телефонне опитування за інтерактивною структурованою анкетою за допомогою спеціального програмного забезпечення для соціологічних опитувань.

Росіянам старше 18 років ставили відкриті питання – без пропонування варіантів відповіді. Загалом опитано 1,6 тис. респондентів. Статистична похибка з ймовірністю 0,95 не перевищує 2,5%.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-01-10 00:59:37