Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Як комфортно вийти з режиму свят і налаштуватися на роботу — психолог

Психолог Анна-Марія Бресешер на майданчику популярного онлайн-ресурсу доказової медицини Бережи себе розповіла, як комфортно вийти з режиму свят і повернути себе в режим трудових буднів.

– Повернутися до роботи після новорічної перерви особливо складно. Адже ми повертаємося до реального життя – стресу, дедлайнів, щоденних тривог і відповідальності, – зазначає експертка.

Але, за словами психолога, цей перехід можна зробити трохи легшим, потурбувавшись уже зараз про створення внутрішніх опор, щоб розпочати новий рік більш стійкими та усвідомленими.

Зараз дивляться

Визнайте власні почуття

Звернути увагу на свої почуття, не відвертаючись, не намагаючись почуватися певним чином, не засуджуючи себе, – гарний початок для більш усвідомленого ставлення до себе і того, що ми робимо.

Згадайте свій минулий рік

Подумайте про виклики, з якими ви зіткнулися. Що було найважчим торік у професійній сфері та як ви з цим впоралися? Чого навчилися завдяки цьому досвіду? Зверніть увагу на своє особисте та професійне зростання.

Визначте аспекти, яким корисно було б приділити більше уваги. Такі роздуми можуть стати основою для того, щоб свідомо розпочати 2024 рік.

Будуйте реалістичні очікування

Не варто витрачати зайвий ресурс на відчуття екзистенціальної провини, що поглинає все живе (“я ніколи не буду такою людиною, якою міг/могла б бути”). Натомість слід реалістично оцінювати свій контекст і сили.

Два роки життя з постійною загрозою, два роки поганого сну, складних новин і нескінченних втрат впливають на будь-який ресурс, навіть той, що раніше здавався безлімітним. Це призводить до хронічного невиконання поставлених амбітних цілей, незадоволеності собою і розчарування. Враховуйте ваш стан тут і зараз, справжні бажання і сфокусуйтеся на простих досяжних завданнях.

Зосередьтеся на намірах і процесах

Орієнтуючись саме на наміри, а не на цілі, ми надаємо послугу усвідомленості – справді розуміючи, що і навіщо робимо. Коли нам вдається сфокусуватися не тільки на результатах, а й на процесі, на тому, що саме відбувається тут і зараз, як ми почуваємося, ми даємо собі шанс виправити це. І, відповідно, зробити роботу більш комфортною і такою, що відповідає нашим потребам.

Створюйте та підтримуйте зв’язки

Побудова міцних зв’язків із колегами – хороший пріоритет на 2024 рік. Спробуйте проявити ініціативу і спілкуватися з колегами не тільки про роботу, а й на особистому рівні. Ви побачите, як ваша команда поступово стає вашою підтримкою і людьми, до яких хочеться повертатися.

Подбайте про безпечне та затишне робоче місце

Часто в наших силах зробити своє місце роботи таким, де хочеться перебувати, де почуваєшся затишно та безпечно. Подбайте про зручне крісло, правильну висоту столу, достатню кількість місця навколо вас, приємне тепле світло. Поставте поруч воду, адже коли вона перед очима, ви частіше згадуватимете про спрагу.

Коли нам зручно і затишно, легше сконцентруватися на одному завданні, а наша увага не переключається постійно на задоволення додаткових потреб, зазначає психолог.

Джерело: Бережи себе

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.


Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-01-08 11:03:41