Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

В Україні визначили слово 2023 року

Словом 2023 року за версією словника сучасної української мови та сленгу Мислово став термін “мобілізація”.

“Мобілізація” стала словом 2023 року

Саме цей термін перебував в центрі суспільної дискусії протягом усього року. Пік інтересу до нього припав на грудень, коли уряд вніс на розгляд Верховної Ради законопроєкт про мобілізацію, що викликав бурхливе обговорення серед українців.

Мобілізація обійшла за популярністю іншого претендента на статус слова року. Йдеться про термін “контрнаступ”. Мислово визначило й інші повʼязані з війною слова та явища, що також могли отримати звання.  Серед них: ухилянт, яйця по 17 гривень, блокада/деблокада, літо в Криму, позиційна війна, конфлікт і дрон. Також до списку потрапило слововосполучення “штучний інтелект”, що також часто повʼязували з інтеграцією ШІ у військові системи.

Зараз дивляться

Що відомо про словник Мислово

Платформу створили в 2012 році для фіксації нових слів, сленгу та інших проявів сучасної української мови. Пропонують слова та визначення звичайні користувачі мережі, надсилаючи їх до словника електронною поштою.

Таким чином Мислово вже в 11 раз визначило слово, що стало найбільш популярним протягом року. Таке звання набувають терміни, про які багато говорять, та ті, що мають при цьому соціальну значущість.

Нагадаємо, що словом 2023 року за версією експертів Оксфордського словника став сленговий термін rizz. Він завірусився після інтервʼю зірки фільмів про Людину-павука – Тома Голланда. Вважається, що слово rizz є скороченою версією “харизми”.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-01-06 11:47:58