Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Фрукти і овочі, які зміцнюють імунітет в сезон застуд – дієтологи оприлюднили список

Дієтологи назвали майже десяток овочів і фруктів, багатих на різноманітні поживні речовини, які підтримують імунітет та допомагають організму боротися з бактеріями та вірусами круглий рік.

Дієтологиня Колетт Міко назвала їх імуностимулюючою їжею.

Що таке імуностимулююча їжа

Одним із найвпливовіших імуномодуляторів в організмі є кишковий мікробіом — спільнота, що складається з понад трильйона мікроорганізмів, що живуть у товстому кишківнику. Здоровому мікробіому потрібна клітковина. А всі фрукти та овочі в необробленому вигляді містять деяку кількість розчинної клітковини.

Зараз дивляться

Вітаміни теж підтримують оптимальне імунне здоров’я. Серед них – вітаміни A , B6, C, D та E. Усі вони допомагають підтримувати імунітет завдяки своїм антиоксидантним властивостям. Імуностимулюючі овочі і фрукті містять велику кількість означених вітамінів.

Кілька мінералів також підтримують імунну систему, включаючи цинк, залізо та селен. Їх теж знайдете у фруктах і овочах. Як і спеціальні сполуки – фітонутрієнти, що допомагають зменшити ймовірність розмноження вірусів і бактерій.

– Існує понад 8 тис. цих біологічно активних поживних речовин, які вважаються імуномодуляторами, що зменшують запалення та борються з вільними радикалами, – зазначає дієтологиня.

За її словами, саме фітонутрієнти надають фруктам і овочам колір і запах (різні кольори представляють різні антиоксиданти та фітохімічні речовини), а це справжня веселка.

Усі фрукти та овочі підтримують імунітет завдяки вмісту води, клітковини та фітонутрієнтів, проте деякі перевершують інші завдяки унікальній комбінації поживних речовин, що підвищують імунітет.

Дев’ять фруктів і овочів для імунної системи

Дієтологи зазначають, що цінність цих дарів природи ще й у тому, що їх можна споживати круглий рік.

Отож, занотуйте собі перелік.

  1. Червоний болгарський перець
  2. Брокколі
  3. Грейпфрут
  4. Шпинат
  5. Ожина
  6. Авокадо
  7. Імбир
  8. Ківі
  9. Часник

Однак, Колетт Міко нагадує, що жоден з перерахованих овочів, фруктів і ягід сам по собі не може бути чарівним плодом, який самотужки зміцнить імунну систему. Повноцінний сон, боротьба зі стресом, регулярна фізична активність і мінімізація алкоголю, також відіграють у цьому суттєву роль.

Джерело: Real Simple

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-01-04 14:58:12