Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Тривожний тип прив’язаності, що це, як проявляється, як виправити — психологи

Експерти популярної онлайн-платформи Психологічна підтримка розповіли про те, що таке тривожний тип прив’язаності та як його можна виправити.

– Основна вимога для розвитку надійної прив’язаності – відчуття безпеки та підтримки. Якщо людина цього недоотримує в ранньому віці, то є ризик формування в неї ненадійної прив’язаності, яка буває трьох типів: тривожний, такий, що уникає, та тривожно-уникаючий, – пояснили фахівці.

Як проявляється тривожний тип прив’язаності

За словами експертів, люди з тривожним типом прив’язаності мають нездорові запити до партнера. А саме:

Зараз дивляться

вони вимагають обіцянок, що партнер їх не зрадить, не кине, ніколи не злитиметься. Тоді як у здорових стосунках чоловік і жінка перебувають разом доти, доки вони двоє цього прагнуть;

стосунки мають бути партнерськими, і ніхто в парі не повинен замінювати один одному батьків, як цього вимагає людина з тривожним типом прив’язаності;

людина вимагає, щоб партнер розповідав усі свої таємниці, просить повідомляти особисті паролі, показувати особисті листування, що неприйнятно для здорових стосунків;

вимога “не спілкуйся ні з ким, крім мене”, вимога любити безумовно, вгадувати думки і бажання – це вже ознаки того, що стосунки розвиваються за нездоровим сценарієм.

Як працювати над собою

Тривожний тип прив’язаності – не вирок, його можна змінити на надійний, стверджують психологи. Але для цього, за їхніми словами, доведеться попрацювати над собою:

прийняти той факт, що конфлікти – невід’ємна частина стосунків. Можна бути незгодним із партнером, але при цьому любити одне одного. Важливо разом працювати над вирішенням суперечок;

слід визначити свої особисті кордони і навчитися поважати кордони партнера.

– В основі ж стосунків має бути чесність і відвертість: говоріть одне з одним про свої очікування від стосунків, про свої переживання та прагнення, – кажуть фахівці.

Якщо ж самостійно позбутися сценарію тривожних стосунків не виходить, пам’ятайте: на допомогу прийде психотерапевт, нагадують психологи. Довірчі стосунки з фахівцем можуть дати вам те відчуття безпеки, якого не було у вашому дитинстві.

Джерело: Психологічна підтримка

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-01-04 10:42:58