Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

104 шахісти з Росії змінили спортивне громадянство за 2023 рік

За 2023 рік 104 шахісти відмовилися від спортивного громадянства Росії та представлятимуть інші країни.

Це випливає зі статистики, опублікованої на сайті Міжнародної шахової федерації (FIDE).

Найбільшою втратою для збірної Росії можна назвати відхід 12-ї чемпіонки світу з шахів Олександри Костенюк. Вона посідає 11-ту сходинку світового рейтингу. З березня 2023 року Костенюк представляє Швейцарію.

Зараз дивляться

З першої сотні світового рейтингу у чоловіків російську збірну залишили шість осіб: Санан Сюгіров (40), Олексій Сарана (41), Володимир Федосєєв (45), Микита Вітюгов (50), Олександр Предке (64) та Кирило Алексєєнко (89).

Водночас, були й такі шахісти, які торік, навпаки, набули російського спортивного громадянства. Серед них двоє колишніх українців – Юрій Айрапетян і Віктор Філонов.

Загалом від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну громадянство змінили 192 російські шахісти. Гравці з країни-агресора нині виступають на турнірах FIDE у “нейтральному” статусі.

У вересні 2023 року повідомлялося, що понад сотня російських атлетів вирішили змінити громадянство. Серед найвідоміших атлетів: тенісистка Варвара Грачова (Франція), автогонщик та учасник Формули-1 Даніїл Квят (Італія), футболіст Олександр Зуєв (Казахстан), фігуристка Алекса Волкова (Канада).

Фото: Олександра Костенюк

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!
Громадянство РФ, Шахи

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.


Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-01-03 18:47:13