Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Солянка: як приготувати за класичним рецептом

Любителі солянки кажуть, що вона зігріває не лише тіло, а й душу. І правда, у цьому сенсі, солянка є справжнім героєм зимового столу.

Що ж це таке солянка

Солянка – це запашна, насичена, гостра і пряна перша страва, яка об’єднує в собі різні смаки та аромати. Готують солянку зазвичай в холодну пору року.

Обговорення класичного рецепта м’ясної солянки може перетворитися на справжню гастрономічну дискусію. Проте, основні інгредієнти залишаються сталими: насичений бульйон, різні сорти ковбаси та сосисок, копчена грудинка, свинячі реберця, шинка, різноманітні овочі (огірки, морква, картопля, помідори, оливки, маслини, лимон, каперси, цибуля) та спеції.

Зараз дивляться

Що робить солянку справжньою солянкою? Секрет полягає в концентрованому бульйоні. Тому велику увагу приділяють саме його варінню – він повинен бути насиченим та ароматним.

Які ще види солянки бувають

Окрім мясної, яка є класичною і найпопулярнішою, готують також рибну та грибну солянки.

Для приготування рибної солянки використовують різні види риби (лосось, окунь, тріска або інші доступні види риби). Солянка грибна підходить для вегетаріанців. У грибній солянці використовують різні свіжі, морожені, сушені і навіть мариновані гриби. Але в будь-яку солянку завжди додають овочі та спеції.

Як приготувати класичну солянку

Інгредієнти:

  • м’ясний або курячий насичений бульйон – 3 л
  • копчені м’ясні продукти (реберця, шинка, ковбаса та інші до вашого смаку) – 500 г
  • варені сосиски або ковбаса – 200 г
  • цибуля – 2 шт.
  • морквина – 1 шт.
  • картопля – 2 шт.
  • солоні огірки – 3-5 шт.
  • оливки або маслини – 1 баночка (280 г)
  • каперси (за бажанням) – 30-40 г
  • сік лимона – 1-2 ст. л.
  • томатний соус – 2-3 ст. л.
  • лавровий лист – 1-2 шт.
  • перець чорний горошком – 4-5 шт.
  • сіль, мелений чорний і каєнський перець, цукор, паприка, коріандр – до смаку
  • олія – для смаження
  • сметана, лимон, зелень кропу та петрушки – для подачі

Приготування:

  1. В каструлю вливаємо бульйон і доводимо його до кипіння.
  2. Тим часом усі мясні вироби нарізаємо кубиками або соломкою.
  3. Перекладаємо мясні продукти в бульйон і варимо близько 10 хвилин.
  4. Почищену картоплю перекладаємо у бульйон і готуємо ще близько 10 хвилин.
  5. Цибулю нарізаємо кубиками. Моркву натираємо. Обсмажуємо овочі на олії до напівготовності. Потім додаємо томатний соус і готуємо ще 5 хвилин.
  6. Огірки натираємо на грубій тертці або нарізаємо соломкою. Перекладаємо їх у пательню, вливаємо трішки воді і тушкуємо, накривши кришкою, 5-7 хвилин.
  7. Додаємо у каструлю обсмажені овочі з томатним соусом та огірки, готуємо ще 10 хвилин.
  8. У кінці приготування додаємо до солянки нарізані або цілі оливки (маслини), зелень, каперси, сіль, перець, усі спеції, 1-2 ст. л. соку лимона й готуємо 10 хвилин. Важливо страву не пересолити. Коли солянка настоїться, вона набуде більш насиченого смаку.
  9. Солянці даємо настоятися не менше 20 хвилин.
  10. Подаємо солянку гарячою у глибоких тарілках. У кожну тарілку можна покласти кружальця лимона, сметану та зелень.

Сміливо можна стверджувати, що солянка – це не просто страва. Це своєрідна пісня! Вона не тільки гарна на смак, але й тішить своєю різноманітністю та кольоровою гамою. Тож, проявіть свій кулінарний талант й приготуйте солянку в домашніх умовах.

Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-01-03 17:30:53