Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Як правильно спати на ортопедичній подушці – правила та поради

Серед подарунків, які знайшли цьогоріч українці під ялинкою, були і ортопедичні подушки. Бо навіть декілька годин комфортного, спокійного сну у тривожну ніч ворожих обстрілів – то неоціненне благо, яке і сил додасть, і впевненості, і віри, що вдасться здолати всі виклики війни.

Ортопедична подушка – це класний подарунок, але чомусь не завжди вдається її пристосувати зручно.

Як розміщувати ті валики? Чому вони давлять, а голова провалюється? Який валик – більший чи менший, розміщувати внизу, а який – вгорі?

Зараз дивляться

А може, та ортопедична подушка насправді – окозамилювання, і жодної користі від неї немає?

Ті, хто вперше стикнулися з ортопедичною подушкою незвичної форми – з валиками, мають безліч запитань. З цими запитаннями Факти ICTV звернулися до своєї постійної експертки – лікарки Марини Єріної. Її величезний досвід роботи – запорука того, що вона намагається ретельно розібратися з усіма питаннями, що виникають у пацієнтів.

– Про ортопедичну подушку мене теж запитували, довелося і з фахівцями спілкуватися, й інформацію в інтернеті шукати, і особисто перевіряти цей спальний аксесуар, – усміхається лікарка.

Отож, давайте разом розбиратися, як отримати і користь, і задоволення від сну на ортопедичній подушці.

Як правильно спати на ортопедичній подушці

Для початку Єріна зазначає, що ортопедичні подушки бувають класичні – прямокутні чи квадратні, а бувають анатомічні. Це оті, застосування яких викликає найбільше запитань. У них є валик чи виїмка для плеча.

Щоб висипатися на такій подушці, треба правильно її використовувати.

– Запам’ятайте, на будь якій ортопедичній чи анатомічній подушці мусять розміщуватися лише голова і шия, але в жодному разі – плечі, – зазначає лікарка.

Враховуючи це, анатомічна подушка мусить відповідати усім вашим анатомічним параметрам.

Оскільки висота виробів коливається в межах 6-18 см, щоб не помилитися з вибором, необхідно взяти сантиметр і виміряти відстань від краю свого плеча до основи шиї.

Єріна зазначає, що отримане число стане орієнтиром при підборі оптимальної моделі.

– Важливо враховувати і улюблену позу для відпочинку, – продовжує лікарка.

Експерти радять вибирати висоту подушки 7-12 см, якщо частіше спите на спині. Якщо ж віддаєте перевагу сну на боці – знадобиться подушка 9-18 см.

Не забудьте врахувати жорсткість матраца: якщо людина звикла спати на ортопедичній подушці на боці, підійде жорсткий варіант, на спині — середньо-жорсткий, на животі — м’який.

На поверхні ортопедичної анатомічної подушки зазвичай є два валики та заглиблення між ними. Як правило, висота валиків відрізняється, а у якості внутрішнього наповнення виступає натуральний латекс або піна пам’яті.

 – Щоб правильно спати у позі на боці, ортопедичну подушку з виїмкою слід розташувати так, щоб високий валик був розташований під шиєю, – наголошує Єріна.

Тільки за такої умови шия не перебуватиме на вазі, хребет зможе прийняти анатомічно правильне положення. Людина досягає швидкого розслаблення та засинання.

А коли спимо на спині, виріб слід перевернути низьким валиком до себе. Таким чином, положення шийного відділу буде правильним.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-01-03 16:24:47