Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Коваленко розповів, скільки масованих ударів може здійснити РФ

Масовані ракетні атаки Росії по Україні готувались з осені 2023 року, але здатності РФ застосовувати гіперзвукові ракети Кинджал є обмеженими.

Про це ведучій телемарафону Єдині новини Яні Брензей розповів військовий та політичний оглядач групи Інформаційний спротив, експерт Українського центру дослідження проблем безпеки ім. Дмитра Тимчука Олександр Коваленко.

За його словами, головною метою Росії у масованих атаках у передноворічні дні та ударах у перші дні січня 2024 року є терор.

Зараз дивляться

В першу чергу це терор. Навіть скажу так, в час із 31 грудня на 1 січня – по яких об’єктах ми побачили удари дронів-камікадзе? Це був музей Шухевича, це була альма-матер Степана Бандери. Це що, якийсь військовий об’єкт? Чи це центр прийняття рішень? – прокоментував він.

Винятком у цих атаках Коваленко називає застосування гіперзвукових ракет Кинджал з боку РФ.

– Це є винятком, оскільки ці ракети настільки дефіцитні у росіян і вони настільки дорогі, що їх використовують саме по тих об’єктах, яке російське командування вважає надважливими для знищення, – сказав він.

Інші масовані ракетні та дронові удари військовий експерт назвав терором та спробою розосередити увагу протиповітряної оборони України.

При цьому Коваленко вказує, що у росіян існує обмежена кількість гіперзвукових ракет Кинджал.

Якщо ми говоримо саме про Кинджали, то в них їх невелика кількість. Вони їх не можуть багато використовувати, – пояснив він.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

Разом з тим, експерт запевняє, що станом на сьогодні російські окупанти використовують ті ракети, які лише нещодавно були вироблені.

Військовий оглядач вказує, що підготовка таких масованих ударів, які були здійснені Росією в період кінця грудня 2023 та початку січня 2024 року є складною за організацією.

– Вона (атака, – Ред.) не тільки є частиною системи. Удари з 28 на 29 (грудня, – Ред.) та з 1 на 2 (січня, – Ред.) – це систематизовані удари. Вони важки й тим, що використовується різна номенклатура. При цьому вся ця різна номенклатура засобів ураження є синхронізованою. Найскладніший процес – це саме синхронізація та підготовка загального плану завдавання таких ударів, – пояснює він.

Окремим пунктом складності такої атаки для РФ є накопичення боєкомплекту, оскільки росіяни мають обмежену кількість цих видів зброї.

– Росіяни мають його (боєкомплекту, – Ред.) обмежену кількість, і вони мали чекати, готуватись. Підготовка до такого удару відбувалась не за день і навіть не за тиждень. Вона почалась ще восени, – каже Коваленко.

Водночас експерт зазначає, що враховуючи кількість ракет Калібр та Х-101/55 у Росії, саме масованих ракетних ударів, подібних до таких, які були, може вистачити ще разів на п’ять.

Нагадаємо, раніше авіаційний експерт Валерій Романенко озвучив схожі дані щодо здатностей Росії завдавати масованих ракетних ударів по Україні. Він навів кількість виготовлених ракет, які дозволяють виробничі потужності РФ, та приблизно оцінив можливість росіян завдавати такі удари по містах те селах України.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-01-03 15:42:24