Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Чому не можна відзначати 40 років: традиції, повір’я та причини заборон

У нашій культурі прийнято щороку відзначати день, коли людина з’явилася на світ. На святкування дня народження збирають гостей, імениннику дарують подарунки та бажають усіляких благ і довгих років щасливого життя. Але є одна дата, яку радять пропустити та не відзначати. Причому у своїх порадах єдині народні прикмети, нумерологи, астрологи та психологи. Про те, до яких неприємностей може призвести святкування 40-річчя, читайте у матеріалі Фактів ICTV.

Символізм числа 40 у християнстві

Число 40 багато разів згадується в Біблії:

  • 40 днів тривав Всесвітній потоп;
  • 40 років Мойсей водив єврейський народ пустелею в пошуках Землі обіцяної;
  • 40 днів диявол спокушав Ісуса;
  • 40 днів минуло після розп’яття Ісуса до його піднесення на небо.

Ймовірно, тому вважається, що число 40 пов’язане зі смертю та стражданнями. Але якщо проаналізувати ці події, то після випробувань усе змінюється на краще.

Зараз дивляться

Однак у свідомості людей закріпилися негативні забобони щодо числа 40, які хоч і пов’язані з християнством, але не визнаються церквою та вважаються гріховними. Наприклад, кажуть, що жінка після пологів 40 днів вважається нечистою і не повинна заходити до храму, щоб не осквернити його.

Народні прикмети про 40-річчя

У наш час здається найправдоподібнішим пояснення заборони на святкування 40-річчя тим, що тривалість життя наших предків була набагато меншою, ніж зараз. Тому людина, яка дожила до 40 років, вважалася старим, у якого “смерть за плечем стоїть”.

Одна з прикмет стверджує, що чоловік, який відсвяткував 40 років, до наступного ювілею не доживе. Для жінок ця дата означала безповоротну втрату молодості та привабливості, а отже була зовсім не радісною подією.

Ще одне повір’я говорить, що в 40 років людину залишає її ангел-охоронець, тому цей віковий рубіж знаменував початок смуги бід і хвороб.

Криза 40 років в астрології

Астрологи стверджують, що в період між 39 та 43 роками людина перебуває під тяжким впливом планети Уран. А в 40-річному віці в натальній карті Уран стає в опозицію до самого себе, що віщує раптові кризи та радикальні зміни в житті.

На людину, яка досягла 40 років, можуть чекати:

  • зміна місця проживання;
  • втрата роботи;
  • банкрутство;
  • травми та хвороби;
  • розлучення;
  • переоцінка цінностей.

У цей момент свій вплив на життя людини ще справляє Плутон, який вносить до її свідомості паніку, сумніви та втрату життєвих орієнтирів.

Значення числа 40 в езотериці

Езотерики вважають, що саме в день настання 40-річчя енергетика людини дуже вразлива і радять максимально скоротити контакти з чужими людьми, щоб уникнути пристріту.

З погляду нумерології число 40 не має жодного негативного значення, а цифра 4 – це символ творчості та трансформації. Тому 40-річчя вважається кордоном, за яким піде зміна свідомості, сприйняття та світогляду.

У східній магії четвірка (і число 40 як сума цифр) вважається числом смерті. У системі старших арканів Таро карта Смерть має число 13 (1+3=4) або буквене позначення Мем єврейського алфавіту, що також означає число 40.

Але насправді аркан Смерть у картах Таро найчастіше має позитивне значення:

  • трансформація та перехід на новий, вищий рівень свідомості;
  • відмирання непотрібного, що викоренилося;
  • кінець одного життєвого етапу та початок нового.

40 років – що кажуть психологи

З погляду сучасної медицини та психології, 40-річний вік це критичний рубіж, коли в організмі починають виявлятися ознаки старіння та наближення менопаузи. Через усвідомлення старості, що наближається, у багатьох людей виникають психологічні проблеми, пов’язані з неприйняттям власного віку.

Крім спеціалізованої психологічної допомоги в цей період може допомогти підтримка близьких та всілякі щоденні радості, доступні людині.

Як відзначити 40 років і не накликати біду

Якщо ви хочете відзначити 40-річний ювілей, але побоюєтеся наслідків, якими загрожують прикмети, є кілька способів зробити це:

  • відсвяткуйте прощання з 39-річчям і жодним словом не згадуйте про неоднозначну дату;
  • відзначте перший день 41 року життя;
  • влаштуйте Новий рік за вашим особистим календарем з усією атрибутикою – ялинкою, гірляндами, боєм новорічного годинника та Санта Клаусом;
  • придумайте інший привід, щоб зібрати гостей цього дня і попросіть не вітати вас із днем народження.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-01-03 15:37:04