Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Ракетні атаки по Україні 2 січня 2024 – реакція світу на удари по Києву і Харкову

Сьогодні зранку країна-терорист Російська Федерація завдала по Україні чергової масованої ракетної атаки. Від ворожих ракет та їхніх уламків загинуло вже п’ять людей: у Харкові жінка, у Києві двоє і ще двоє на Київщині.

За даними Командування Повітряних сил ЗСУ, противник застосував 99 ракет різних типів та базування. Основний напрямок удару – столиця України.

Для пуску ракет росіяни підняли 16 бомбардувальники Ту-95МС, які запустили не менше 70 крилатих ракет Х-101/Х-555/Х-55. Згодом винищувачі МіГ-31К пустили 10 аеробалістичних ракет Х-47М2 Кинджал. З моря противник намагався вдарили трьома крилатими ракетами Калібр, а з півночі – 12 балістичними ракетами типу Іскандер-М/С-300/С-400. З літаків тактичної авіації Су-35 застосовано чотири протирадіолокаційні ракети Х-31П.

Зараз дивляться

Сили ППО та Сили оборони України знищили 72 повітряні цілі: 10 Кинджалів, 59 крилатих ракет Х-101/Х-555/Х-55; та три крилаті ракети Калібр. А вночі росіяни також намагалися атакувати Україну ударними дронами Shahed-136/131. Усі 35 ворожих безпілотники сили ППО знищили.

Факти ICTV зібрали реакцію світових лідерів на черговий воєнний злочин РФ.

Реакція політиків та держав

Президентка Молдови Мая Санду наголосила на тому, щоб міжнародна підтримка України була безперервною.

За її словами, Росія продовжує атакувати українські міста продовжуються, спричиняє смерть і руйнування.

– Молдова рішуче засуджує цю агресію і твердо стоїть на боці України. Безперервна міжнародна підтримка має вирішальне значення для захисту українцями свого суверенітету і народу, – заявила Мая Санду.

Амбасадорка США в Україні Бріджит Брінк заявила, що ракетами по Києву та всій Україні Путін “вирішив зустріти” 2024 рік. А мільйони українців вимушені ховатися в укриття в таку морозну погоду.

За її словами, надзвичайно важливо підтримати Україну зараз, щоб зупинити Путіна.

Посол Великої Британії в Україні Мартін Гарріс запевнив українців у подальшій підтримці з боку Британії.

– Росіяни принесли Україні багато смертей і руйнувань у цей святковий сезон, сьогодні вранці завдавши чергового масованого ракетного удару по мирних жителях. Коли вони зрозуміють, що це лише зміцнює рішучість українців захищати свою землю і свободу? Велика Британія підтримує Україну, – написав посол у соцмережі Х (Twitter).

Європарламентар від Бельгії Гі Вергофстадт заявив, що РФ вчинила чергову жорстку атаку на Київ, а тому Євросоюз повинен посилити військову та фінансову підтримку України.

– 99 ракет, випущених Росією по цивільному населенню. У ЄС немає іншої альтернативи, окрім, як посилити підтримку України зараз. Військово, фінансово. Путін воює з європейським способом життя, який захищає Україна. Прокинься, Європо! – наголосив політик.

Генеральна секретарка Ради Європи Марія Пейчинович Бурич назвала неприпустимими постійні атаки Росії на Україну.

За її словами, удари по цивільних об’єктах та людях прирівнюють до воєнних злочинів і є тяжким порушенням міжнародного права.

Амбасадорка Європейського Союзу в Україні Катаріна Матернова також наголосила, що Україна конче потребує додаткової підтримки, а Росію неодмінно притягнуть до відповідальності.

За її словами, Київ, Харків – під обстрілом російських ракет і безпілотників. Є загиблі та поранені цивільні, зруйнована інфраструктура.

Гуманітарна координаторка ООН в Україні Деніз Браун також засудила чергову хвилю ракетних атак Росії на Київ та інші великі міста України.

– Від імені гуманітарного спільноти я ще раз підтверджую наші зобов’язання продовжувати підтримку народу України, який страждає від руйнувань, спричинених вторгненням Російської Федерації… Організація Об’єднаних Націй знову нагадує Російській Федерації, що невибіркові удари й обстріл цивільного населення та цивільної інфраструктури суворо заборонені міжнародним гуманітарним правом, – наголосила Браун.

За її словами, третій день поспіль від російських ударів гинуть люди, зокрема діти. Зруйновані будинки та цивільна інфраструктура.

Багато жителів Києва залишилися без світла та водопостачання саме тоді, коли очікується, що температура цього тижня знизиться майже до -20 °C. Унаслідок бойових дій без електроенергії також залишаються сотні тисяч людей у Донецькій області.

Зауважимо, що через масовану ракетну атаку Росії по Україні Збройні сили Польщі підняли у небо винищувачі F-16.

Фото: Сергій Болвінов

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.


Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-01-02 15:16:20