Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

що відомо та як виїхати

Під час дії воєнного стану в Україні виїзд військовозобовʼязаних чоловіків за кордон обмежений. Перетинати кордон можуть лише певні категорії осіб.

Відповідно до Правил перетинання державного кордону, на виїзд мають право громадяни України з інвалідністю І, ІІ, ІІІ груп, а також особи, що їх супроводжують.

Чи можна виїхати за кордон з людиною з інвалідністю ІІІ групи та що для цього знадобиться — читайте в матеріалі Фактів ICTV.

Зараз дивляться

Супровід людини з інвалідністю ІІІ групи: як виїхати за кордон

У постанові КМУ № 57 Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України від 27 січня 1995 року вказано, що у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану особи з інвалідністю та особи, що їх супроводжують, мають право перетинати державний кордон.

Однак, попри цю дозвільну норму, наразі існує багато суперечностей щодо можливості виїзду за кордон військовозобов’язаної особи, що супроводжує людину з інвалідністю ІІІ групи.

Юристи безоплатної правової допомоги зазначають, що супроводжувати людину з інвалідністю III групи можливо тільки в тому випадку, якщо це дружина з інвалідністю. В інших випадках супровід осіб з інвалідністю ІІІ групи не передбачений.

Адвокат Віра Тарасенко розказала, що для виїзду за кордон військовозобов’язаної особи під час супроводу дружини з інвалідністю III групи відстрочка від мобілізації від військкомату, дозволи чи довідки не потрібні.

Необхідно зібрати пакет документів для виїзду за кордон відповідно до положень п. 2-1 постанови КМУ № 57 від 27.01.1995 року та виїжджати разом із дружиною.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

Що знадобиться для виїзду за кордон з особою з інвалідністю ІІІ групи

Здійснити супровід дружини з інвалідністю ІІІ групи може її офіційний чоловік за наявності документів, які підтверджують інвалідність та родинні звʼязки.

Для виїзду за кордон з особою з інвалідністю ІІІ групи потрібно підготувати такі документи:

  • паспорти людини з інвалідністю та особи, що супроводжує;
  • документи, що підтверджують інвалідність;
  • свідоцтво про шлюб.

Адвокат зазначила, що в цьому випадку довідка МСЕК на підтвердження інвалідності не підходить (для військкомату вона підходить, а ось для виїзду за кордон – ні).

Згідно з вищезгаданою постановою, під час перетину кордону для підтвердження інвалідності дружини потрібно мати один з цих документів:

  1. посвідчення інвалідності дружини із зазначенням групи;
  2. пенсійне посвідчення із зазначенням групи інвалідності дружини;
  3. посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до законів України, в яких зазначено групу та причини інвалідності;
  4. довідку для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соцдопомогу. Таку довідку можна отримати в УСЗН за місцем проживання людини з інвалідністю.

За словами адвоката, жодних оформлень доглядів або спільної реєстрації для виїзду за кордон з дружиною з інвалідністю ІІІ групи закон не вимагає.

Проте, враховуючи, що прикордонники не завжди розуміються на підставах для виїзду, зайвим не буде, якщо із собою будуть документи про спільну реєстрацію. Проте це не обов’язково.

Чи можна зараз виїхати за кордон з людиною з інвалідністю ІІІ групи

Згідно з законодавством, перетинати кордон можуть чоловіки в віці від 18 до 60 років у разі, якщо вони супроводжують дружину з інвалідністю будь-якої групи, зокрема й ІІІ.

Виїзд за межі країни дозволено на підставі свідоцтва про шлюб та документів, що підтверджують статус інвалідності.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-01-02 10:05:43