Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Курс долара у січні 2024 – експерт дав прогноз щодо курсу долара

В Україні традиційно готівковий курс долара в банківських обмінниках має свою сезонну волатильність, тобто тенденцію до змін впродовж певного часу.

Що очікувати від долара на початку 2024 року — у коментарі Фактам ICTV розповів президент Асоціації українських банків Андрій Дубас.

Сезонні коливання на ринку валют

Зазвичай до січня курс долара зростав, а до червня-липня падав. Таку ситуацію на валютному ринку України спостерігаємо з 2014 року.

Зараз дивляться

Сезонна волатильність курсу пов’язана із багатьма факторами. Наприклад, на ринку під кінець року з’являється більше гривні у зв’язку із видатками на тендери, на зарплати тощо. Також вплив має і посівна кампанія наших експортерів або захід в Україну валютної виручки.

За словами Андрія Дубаса, на кінець 2022 року і на самому початку 2023 року курс долара підстрибнув до 42-43 грн. А потім вже до початку літа американська валюта відкотилася до позначки 37 грн. І на сьогодні ми спостерігаємо таку ж історію зі здорожчанням долара.

– Пригадаймо осінь 2022 року. З 10 жовтня Росія почала неочікувані масовані ракетні атаки на Україну. Наша критична інфраструктура зазнавала руйнувань та пошкоджень. Серед українців це спровокувало паніку в суспільстві. І як наслідок, курс долара поповз вгору, – наголосив президент Асоціації українських банків.

Цьогоріч ситуація краща – ми спостерігаємо зростання курсу долара з 37 грн до 39 грн до кінця 2023 року.

На думку Андрія Дубаса, у січні може бути незначне зростання долара, але українці потім спостерігатимуть повернення курсу назад. Поки важко спрогнозувати, до якої позначки – чи до 37 грн, чи до 38 грн, але зниження точно буде.

Варто зауважити, що на курс можуть повпливати низка чинників. Наприклад, якщо знадобиться додаткова емісія Нацбанку (випуск грошей на ринок) – це послабить гривню.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

Андрій Дубас запевняє, що український уряд на перший квартал – до березня – точно має резерви, які допоможуть нашій економіці стабільно функціонувати, допоки в США та в Євросоюзі втрясеться політична турбулентність довкола чергової фінансової допомоги Україні.

– Якщо до березня відновиться ритмічність західної фінансової підтримки України й у НБУ не буде необхідності проводити емісію, то все з курсом буде добре, – наголосив президент Асоціації українських банків.

Яким може бути курс у січні 2024 року

Андрій Дубас нагадав, що на початку грудня 2023 року Нацбанк зняв усі обмеження на операції з іноземною валютою. Наразі у банках є достатньо готівкової валюти для задоволення потреб населення. НБУ ніколи б не знімав обмеження, якби ситуація на ринку не покращувалася.

– Якщо говорити про банківський обмінний курс долара, а не готівковий в обмінниках, то він буде не вищим за 39 -39,30 грн у січні, а далі почнеться поступове зниження до літа, – зауважив Андрій Дубас.

А ось в небанківських фінустановах, різних обмінниках курс може бути трохи вищим, ніж у банках.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-01-01 12:00:03