Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Коли можна сідати за кермо після алкоголю: поради від експерта

Новорічні свята – чудовий привід провести час із близькими. Нерідко застілля супроводжуються розпиванням алкоголю, хоч і без нього також можна повеселитися.

Але якщо без міцних напоїв нікуди, а після них потрібно сісти за кермо – варто правильно оцінювати ситуацію і знати закони, які не варто порушувати. Адже насамперед ПДР створені для безпеки – саме час розібратися у всіх нюансах їзди після спиртного.

Коли можна сідати за кермо після алкоголю

Щоб з’ясувати законність їзди після розпивання напоїв, варто згадати про максимальну допустиму дозу алкоголю в крові – на сьогодні це до 0,2 проміле.

Зараз дивляться

Автомобільний юрист Богдан Глядик запевняє, що вищий за той показник вважається порушенням, і на водія чекає покарання.

– Щодо того, коли можна сідати за кермо – все досить індивідуально. Тут усе залежить від реакції організму на алкоголь, а також те, що саме і як випивали. Приміром, від пляшки пива одного водія може тримати під мухою 30 хвилин, а іншого – пів дня, – вважає Богдан.

Як приблизно порахувати проміле в крові

Як відомо, пляшка пива об’ємом 0,5 л змусить водія відмовитися від водіння на 2,5 години. Якщо пива вдвічі більше, то на протверезіння знадобиться 5 годин, під час яких їздити не можна.

Багато хто любить вливати в себе міцний алкоголь у свята – перші 100 мл горілки це близько 0,8 проміле. Друга чарка підніме показник ще на 0,2 проміле, а третя – призведе до 2,7 проміле в крові.

Не менш популярними вважаються коньяк, віскі, бренді – вони мають схожий принцип дії на організм, хоч і містять домішки в складі. На тлі цього організм чиститься на 10% довше, ніж від горілки.

Багато хто також віддає перевагу і вину – келих червоного змусить відмовитися від керування транспортом на годину, але якщо випити аж 0,5 л неміцного вина, то це забере у вас уже 7 годин. За такими підрахунками, після пляшки об’ємом 750 мл за кермо краще сідати через 10-11 годин.

Обдурити організм, поліцейського або алкотестер не вийде народними методами або ліками. Вони не чистять організм, і алкоголь залишається в крові.

Єдиний спосіб – це просто чекати. Найкраще за кермо сідати через добу після гуляння.

До того ж, у 2024 році на дороги знову виїдуть фантомні патрулі поліції. Помітити їх у потоці авто дуже важко, тож краще не порушувати ПДР, щоб не нарватися на штраф або залишитися без прав.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-01-01 09:52:57