Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

які країни обиратимуть нового президента

У 2024 році у 40 країнах відбудуться національні вибори.

Про це повідомляє Bloomberg.

Як вказує Дженніфер Велч, головний геоекономічний аналітик Bloomberg Economics, наступний рік буде, можливо, найбурхливіший за останні десятиліття з геополітичної точки зору.

Зараз дивляться

Вибори 2024 року: які країни можуть провести

Наступного року у листопаді заплановані президентські вибори у Сполучених Штатах. Також голосуватимуть і деякі європейські союзники США, включаючи Австрію, Бельгію і Велику Британію.

Окрім того, серед країн, які йдуть на вибори у 2024 році: Індонезія і Венесуела, Росія, Мексика, Південний Судан і геополітичні гарячі точки – Тайвань і Пакистан. У Тунісі, де в 2011 році зародилася Арабська весна, президентські вибори можуть відбутися приблизно в жовтні наступного року.

Потенційні результати виборів 2024: чого очікувати

Президентські вибори на Тайвані можуть задати тон американсько-китайським відносинам на довгі роки, причому напруженість, ймовірно, ще більше зросте, якщо нинішній віце-президент Лай Чінте переможе, як прогнозується.

В Індонезії вибори відбудуться в лютому. Балотуватись, зокрема, буде чинний міністр оборони країни Прабово Субіанто. У червні він запропонував мирний план для України, який включав припинення вогню, створення демілітаризованої зони вздовж нинішньої лінії бойового зіткнення та проведення референдумів щодо “спірних територій”.

Також вперше з часів падіння апартеїду на початку 1990-х років правлячий Африканський національний конгрес Південної Африки зіткнувся з перспективою втрати своєї абсолютної більшості, що може змусити його керувати країною в коаліції з іншими партіями.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

Окрім того, несподівана поразка прем’єр-міністра Індії Нарендри Моді, який перебуває на посаді з 2014 року, може відлякати інвесторів у країну, на яку США та їхні союзники розраховують як на противагу економічній та військовій могутності Китаю.

– На будь-яких виборах багато чого залежатиме від того, наскільки сильно розбіжності між різними партійними платформами у таких чутливих сферах, як національна безпека, торгівля та імміграція. Широкий консенсус з цих питань може зменшити будь-який політичний ризик, – заявила Сара Бауерле Данцман, експерт з політекономії міжнародних інвестицій та фінансів в Університеті Індіани.

Як вибори 2024 в різних країнах вплинуть на ситуацію у світі

Згідно з нещодавнім опитуванням Bloomberg News, колишній президент США Дональд Трамп лідирує в ключових штатах, що вагаються, це вносить нову невизначеність щодо майбутньої американської політики стосовно Китаю, Росії, НАТО та інших питань.

У Росії вибори заплановані на березень. І хоча російський диктатор Володимир Путін навряд чи зіткнеться з серйозною опозицією, світ буде стежити за ознаками того, що електорат стає неспокійним через великі жертви у війні проти України, вказує видання.

У Великій Британії всі опитування вказують на те, що опозиційна Лейбористська партія на чолі з Кейром Стармером переможе консерваторів Ріші Сунака на виборах, які очікуються наступної осені. Це може вплинути на фінансові ринки на довгі роки.

– Вибори мають таке значення, якого раніше не мали, – каже Крістофер Смарт, колишній високопосадовець з питань економічної політики в Міністерстві фінансів США та Білому домі, а нині керуючий партнер Arbroath Group.

За його словами, зміна уряду не обов’язково спричиняє негайні політичні потрясіння, але вона може змусити країни звернути на інші шляхи.

Опитування інвесторів, які керують активами на суму майже 10 трильйонів доларів, показало, що понад 90% вважають, що загрози демократії в США зростають, і менше 30% впевнені, що публічні компанії готові управляти цим ризиком.

Джерело: Bloomberg

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-12-31 17:35:02