Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Шипшина: лікувальні властивості і протипоказання

У народі цю рослину називають дикою трояндою. Але, попри близьку спорідненість із парковою трояндою, шипшина дуже корисна для здоров’я.

Рослина багата на вітамін С, має загальнозміцнювальну дію і навіть допомагає при застудах та інфекційних хворобах. Факти ICTV разом із фітотерапевткою Олесею Сушко розкажуть про лікувальній властивості шипшини та кому слід бути з нею обережною.

Лікувальні властивості шипшини

Шипшина – відома вітамінна рослина. Її плоди завжди збирають до настання холодів, щоб ягоди не замерзли. Сирими їх не вживають і не заморожують, бо за низьких температур лікарські властивості втрачаються.

Зараз дивляться

– У домашніх умовах плоди шипшини сушать. Це можна робити у сушарці або духовці за температури від 50 до 90 градусів, розстеливши ягоди тонким шаром. Окрім плодів також використовують листя, насіння, пелюстки, квіти шипшини і навіть корінці. Але все ж таки найчастіше – плоди, – розповідає Олеся Сушко.

Шипшина – природний вітамін С, який є потужним антиоксидантом, підвищує опірність організму до інфекцій. Крім того, вітамін С відіграє важливу роль в утворенні колагену, покращує стан судин, кісток, суглобів, нормалізує рівень холестерину в крові.

А ще численні дослідження показали, що регулярний прийом вітаміну С (зокрема й настою з плодів шипшини) зменшує захворюваність на застуди удвічі. До того ж, ягода шипшини багата на дубильні речовини, вітаміни E, K і P, антиоксиданти й мінерали.

– Вітамін Е – це вітамін молодості та краси. Допомагає роботі репродуктивної системи, захищає імунну систему, є потужним антиоксидантом. Добре працює з іншими антиоксидантами шипшини – вітаміном С та А, – розповідає фітотерапевтка.

Шипшина має протизапальну, антисептичну дію, покращує обмін речовин, посилює синтез різних гормонів і пришвидшує регенерацію тканин. Тому її рекомендують вживати при переломах, пораненнях, для регенерації тканин сполучної кісткової тканини. А ще шипшина  застосовується у профілактиці вірусних захворювань.

– Відома шипшина ще й тим, що посилює секрецію жовчі. Екстракт із плодів шипшини застосовується як жовчогінний засіб при холециститі й гепатохолециститі, захворюваннях нирок, печінки, кишечника, при виразковій хворобі – роз’яснює Олеся Сушко.

Однак слід узяти до уваги, що вживати шипшину не слід під час гострої стадії хвороби. Корисною буде ягода і за гіпертонії, ішемічної хвороби серця. А також при гемофілії та різних кровотечах.

Користь дасть вживання екстракту ягоди і для серцево-судинної системи. Завдяки антиоксидантам і флавоноїдам, що містяться в плодах, прийом шипшини зменшує кількість поганого холестерину.

А ще продукти із шипшини є у складі багатьох косметологічних засобів. І невипадково, бо багата на вітамін А, шипшина забезпечує еластичність шкіри.

– Допомагає позбутися від прищів, зменшує пігментацію, підвищує рівень колагену та уповільнює старіння. А олійка із шипшини багата на вітамін А, аскорбінову кислоту, фенольні сполуки. Тому забезпечує зволожувальну дію, запобігає подразненню шкіри, – розповідає фітотерапевтка Олеся Сушко.

З метою профілактики вживають відвари із шипшини за лікуваннґ очей, щоб підвищити розумову і фізичну працездатність, відновитися після оперативних втручань. А ще – для профілактики інсультів, інфарктів та атеросклеротичних захворювань.

Як вживати шипшину

Один із поширених варіантів – заварювати чай у термосі. На одну склянку кип’ятку – 1 ст. ложка сушених ягід шипшини. Плоди можна заздалегідь подрібнити.

– Я перемелюю їх у кавомолці. Так корисні властивості не втрачаються. Додаю ще ягоди калини, каркаде. Кидаю корінь імбиру. І це все настоюється до ранку. Вранці виходить чудовий вітамінний загальнозміцнювальний смачний напій. Можна також додавати мед, – рекомендує Олеся Сушко.

Утім, після настоювання напій обов’язково процідіть через два прошарки марлі. Пити по пів склянки перед їжею 2-3 рази в день. Особливо корисним це буде для людей з пониженою кислотністю шлунку. У кого, навпаки, підвищена кислотність – краще напій вживати після їжі.

Щодо тривалості курсу прийому плодів шипшини, то він може тривати від двох до восьми тижнів, далі обов’язково зробіть перерву на 1-2 тижні.

Протипоказання до шипшини

Загалом, плоди шипшини нетоксичні. Однак, як і будь які інші фітопродукти, мають певні протипоказання.

Насамперед не рекомендовано вживати ягоду тим хто має підвищений протромбіновий індекс, бо шипшина впливає на згортання крові. Також обережними слід бути хворим на виразку шлунка та 12-палої кишки у період загострення. А ще у декого вживання плодів шипшини може викликати здуття живота. Тому, краще, перш ніж вживати цілющу ягоду, порадьтеся з лікарем.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-12-30 14:01:56