Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

РФ приховала кількість жертв підриву ГЕС, загинули щонайменше сотні в Олешках – AP

Фото: Факти ICTV

Російські окупанти навмисно приховали справжню кількість жертв потопу в Херсонській області, який виник через підрив греблі Каховської ГЕС. Лише в окупованих Олешках загинули щонайменше сотні людей.

Про це повідомляють журналісти видання Associated Press з посиланням на медичних працівників, волонтерів, людей, які виїхали з окупації, інформаторів, які передавали різні відомості українським спецслужбам.

За інформацією журналістів, окупанти взяли під контроль видання свідоцтв про смерть, швидко вивозили тіла людей, яких не шукали родичі, не дозволяли медпрацівникам і волонтерам опікуватися загиблими, погрожували у разі ігнорування наказів.

Зараз дивляться

Серед джерел – троє медпрацівників, які вели облік загиблих в Олешках. Волонтерка ховала тіла, а двоє інформаторів передавали розвідувальні відомості Службі безпеки України. Вони стверджують, що масові поховання розкопали, а невпізнані тіла забрали.

Що відбувалося в Олешках

Працівники окупаційної аварійно-рятувальної служби повернулися в Олешки в другій половині дня 9 червня. Про підрив дамби Каховської ГЕС стало відомо вранці 6 червня.

Окупанти заборонили лікарям видавати свідоцтва про смерть жертвам повені. Однак у документах можна було вказувати інші причини смерті. Медсестрам повідомили про цю вимогу усно.

За словами окупантів, жертв повені нібито довелося б направляти на розтин до медзакладів у Каланчаку, Скадовську та Генічеську, де після проведення експертизи видали б свідоцтва, без якого люди не мали можливості поховати родичів.

Одна з медсестер стверджує, що звернулася до поліції з вимогою надати “офіційний наказ”, який би підтверджував оновлену форму роботи. Проте окупанти лише відповіли погрозами, оскільки в них не було відповідного документа.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

Перевірка окупантів

Кожного дня до медзакладу приходили окупаційні поліцейські, які робили копії свідоцтв про смерть. Вони хотіли переконатися, що нових вимог дотримуються.

Росіяни давали жителям окремі номери телефонів, за якими вони могли викликати поліцію. Людей відправляли забирати тіла, оминаючи лікарню. Водночас з членів родин стягували 10 тис. рублів як плату за послуги.

Люди, які не мали такої суми коштів, благали медиків зазначити у свідоцтві іншу причину смерті, зокрема серцевий напад, щоб була можливість швидко поховати рідних. Але зникали тіла людей, яких не шукали рідні.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-12-28 18:32:55