Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Як ставиться церква до вакцинації проти грипу і Covid-19

Українці завжди зверталися до Бога та церкви по допомогу у вирішенні насущних питань. Нині для багатьох людей є важливою позиція церкви щодо вакцинації – єдиного ефективного та безпечного методу захисту від тяжкого перебігу й ускладнень Covid-19 і грипу.

 Шануйся, піклуйся, вакцинуйся

Від початку пандемії Covid-19 Українська греко-католицька церква неодноразово підтримувала необхідність вакцинації. Актуальним цей заклик є досі, адже країна саме проходить через епідсезон ГРВІ.

В Україні триває інформаційна кампанія Шануйся, піклуйся, вакцинуйся, яку втілює проєкт USAID Розбудова стійкої системи громадського здоров‘я у тісній координації з МОЗ України та центрами контролю і профілактики хвороб (ЦКПХ).

Зараз дивляться

Чому церква підтримує вакцинацію

Мета кампанії – покращити інформування про важливість вакцинації від Covid-19 і грипу, зокрема людей віком 60+, які є основною групою ризику із тяжким перебігом таких хвороб.

Чому церква підтримує вакцинацію проти Covid-19 та грипу, Фактам ICTV розповів отець Ярослав Рохман, голова Комісії у справах душпастирства охорони здоров’я Івано-Франківської архиєпархії УГКЦ.

Чому публічна позиція церкви щодо вакцинації необхідна?

– Із самого початку пандемії Covid-19 наша церква спиралася в цьому питанні на доказову медицину та виконувала вимоги органів державної влади.

Коли карантинні правила знову дозволили відвідування храмів, ми забезпечили всі необхідні умови: дистанцію між людьми, провітрювання приміщень, маски тощо.

Норма доказової медицини

Вакцинація – це просто ще одна норма доказової медицини. Важливо наголосити, що жодної суперечності між позицією церкви та медициною немає.

Глава УГКЦ Блаженніший Святослав (Шевчук), єпископи та представники духовенства вакцинувалися проти Covid-19 одними з перших. Зробили це публічно, на камеру.

Адже усім відомо, що особистий приклад – переконливіший за будь-які слова. Я особисто теж зробив рекомендовані щеплення проти Covid-19, зокрема нещодавно отримав бустер, бо вважаю це важливим для свого здоров’я.

Також ми з родиною регулярно вакцинуємося і проти грипу. Декілька років тому в мене був досвід дуже тяжкого перебігу цієї хвороби, тоді я дійшов висновку, що вакцинація є кращою альтернативою.

На жаль, у цьому епідсезоні мені наразі не вдалося знайти вакцину проти грипу в аптечній мережі.

Принципи церкви щодо вакцинації

Блаженніший Святослав виділив низку принципів, які демонструють позицію церкви щодо вакцинації. По-перше, вона має бути доступною для кожної людини. По-друге, щеплення повинне бути безпечним. І тут ми повністю покладаємося на державу та систему охорони здоров’я. І, по-третє, вакцинація мусить бути добровільною, тобто ми не можемо допускати примусу чи тиску.

Церква має непохитний авторитет у суспільстві, тому її співпраця в цьому питанні з державою є важливою.

Чи можна обґрунтувати потребу вакцинації з погляду християнської етики?

– Духовні й тілесні блага дуже часто поєднані. Ми виходимо з того, що вакцинація має на меті благо для конкретної людини та для суспільства загалом.

Вакцинуючись, ви дбаєте не тільки про власну безпеку, а й про безпеку інших. Це питання, в якому ми маємо ставити в центр уваги не лише себе, а й загальне благо.

Церква завжди підтримує ті кроки, які принесуть добро і її вірянам, і громадянам держави загалом. Адже, зрештою, це ті ж самі люди. Ми не можемо жити в різних світах чи думати різними категоріями.

Тема вакцинації під час проповіді

Священник може звертатися до теми вакцинації під час проповіді або спілкування з вірянами?

– Священник має говорити про те, що є для добра вірних, про вакцинацію зокрема. Зрозуміло, що таких тем чимало. У розпал пандемії було багато звернень вищого духовенства, які зачитували в церкві. Пізніше священники могли обговорювати їх, знову й знову нагадуючи вірянам ці тези.

Також у парафіях постійно відбуваються катехізації, навчання, зокрема і стосовно медичних проблем. Йдеться, наприклад, про питання евтаназії, донорства крові, трансплантації органів тощо. Саме в межах таких біоетичних навчань священники можуть говорити про вакцинацію.

У суспільстві є багато стереотипів, які породжені зі слова “кажуть”. Щоби їх прояснити, маємо посилатися на певний фундамент. У цьому разі таким фундаментом є соціальне вчення церкви та біоетика.

Заохочення до щеплення

Чи заохочує керівництво церкви до вакцинації проти Covid-19 і грипу представників кліру? Адже священники можуть належати одразу до двох груп ризику: медичної (бо серед них є люди старшого віку) та епідемічної (бо вони спілкуються з великою кількістю людей).

– Однозначно, так. Церква усвідомлює ці ризики та належним чином реагує на них. Ми завжди прагнемо виконувати рекомендації медиків.

Під час епідемії в Івано-Франківську вакцинація проти Covid-19 відбувалася в кафедральному соборі. Також ми організували щеплення священників у семінарії. Перед процедурою їх оглядав сімейний лікар.

Окрім заохочення до вакцинації священники також регулярно проходять різноманітні навчання щодо заходів безпеки, зокрема стосовно правил гігієни, небезпеки інфекційних хвороб. Адже йдеться про благополуччя та здоров’я не лише священнослужителів, а й їхніх родин та всіх парафіян.

У зоні ризику

Чому, на ваш погляд, люди старшого віку, які є основною групою ризику тяжкого перебігу Covid-19 та грипу, не завжди охоче вакцинуються?

– Я можу судити лише про наш регіон і про моє коло спілкування. Якщо йдеться про Covid-19, то в розпал епідемії, коли вакцина тільки з’явилася, люди активно робили щеплення.

Знаю, зокрема, що у віддалені місця приїжджала мобільна вакцинальна бригада і люди старшого віку охоче користувалися цією нагодою. До речі, така можливість є і нині.

Зараз увага до вакцинації дещо знизилася. Люди більше переймаються труднощами, які пов’язані з війною. Саме тому інформаційно-просвітницька робота в цьому напрямі необхідна. Ми повинні дбати про своє здоров’я. Крім того, не варто додавати навантаження системі охорони здоров’я, яка стикається з численними викликами через війну.

Мені здається, щоб позбутися сумнівів і різноманітних спекуляцій, ми просто повинні накопичити певну кількість позитивного досвіду. І з часом вакцинація стане такою ж рутиною, як і всі інші медичні процедури.

Слід пам’ятати, що й грип, і Covid-19 небезпечні не лише ймовірним тяжким перебігом, а й відкладеними ускладненнями, які впливатимуть на подальше життя людини.

Важливим є й економічний чинник – вакцинуватися набагато дешевше, аніж потім оплачувати тривале лікування. А у разі з Covid-19 – щеплення взагалі безкоштовне.

Принцип – не зашкодь

У яких напрямах, на вашу думку, має розвиватися співпраця церкви і системи громадського здоров’я?

– Важливо, щоб пацієнт залишався для лікаря та медичної системи не просто об’єктом лікування, а передусім людиною, особистістю. На мою думку, місія церкви – бути голосом сумління, який не допустить такої підміни. Ми не можемо стати черствими та повинні зберігати в медичних питаннях моральний аспект.

Дуже важливою є взаємодія церкви й системи охорони здоров’я щодо впровадження інституту медичного капеланства. Йдеться, зокрема, про паліативну допомогу. Навіть за невиліковної хвороби медична система повинна продовжувати надавати людині всебічну підтримку й допомогу. Ми вдячні державі за ці спільні зусилля.

Церква поділяє “золотий” принцип медицини – не зашкодь. Ми відкриті до співпраці на благо вірян і громадян нашої країни.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-12-28 13:22:10