Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Офіс омбудсмена виявив кричущі порушення в пансіонатах для літніх людей на Закарпатті

На Закарпатті виявлено кричущі порушення прав людини в приватних пансіонатах для літніх людей. Зокрема, у “Турбота і догляд” (село Минай), “Родинне тепло” та “Наша родина” (Ужгород). Про це повідомив уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

Кричущі порушення

– Тільки уявіть: в одному з них 84-річна жінка, яка отримала перелом шийки стегна та стегнової кістки, протягом двох діб перебувала в пансіонаті без медичної допомоги, адміністратор навіть не викликав карети швидкої, – пише Лубінець.

Омбудсмен також повідомив і про такі, серед інших, порушення, як:

Зараз дивляться

  • надання медичних послуг підопічним без ліцензії;
  • не всі підопічні мають безперешкодний доступ до води, а харчування неякісне та незбалансоване;
  • в одному з пансіонатів не дотримуються температурного режиму в кімнатах, там зафіксували всього 13 градусів;
  • виявили людей, які вже понад рік не виходили на свіже повітря;
  • деякі підопічні взагалі живуть у коридорах.

Нацполіція розпочала кримінальне провадження

За словами Лубінця, до приватного пансіонату для людей похилого віку “Турбота і догляд” команда омбудсмена не могла отримати доступ – працівники пансіонату перешкоджали діяльності групи.

– У зв’язку з цим Нацполіція розпочала кримінальне провадження. Адже працівники Офісу омбудсмена мають безперешкодний доступ навіть у приватні структури, – зазначає Лубінець.

За його словами, на початку жовтня Офіс надіслав листа до Закарпатської ОДА з вимогою створити регіональну комісію з виявлення приватних пансіонатів та проведення відповідних моніторингів і перевірок на виконання Указу Президента України.

– На жаль, приватні пансіонати взагалі випали з поля зору органів, що здійснюють перевірки та контроль, – пише Лубінець.

Місцева влада “не бачить” пансіонатів

За словами омбудсмена, ще з 2021 року й донині органи місцевої влади та відповідні контролюючі органи в межах Закарпатської області “не побачили” приватних пансіонатів “Турбота і догляд”, “Родинне тепло” і “Наша родина”.

Водночас інформація про діяльність пансіонатів рекламувалася в соцмережах, вони мають веб-сторінки, а лікарі постійно здійснювали встановлення факту смертей підопічних.

Викриття всіх жахів

– Ми провели титанічну роботу і вжили невідкладних заходів для викриття всіх жахіть, що відбуваються за зачиненими дверима приватних пансіонатів, – зазначає Лубінець.

Надалі держава має докласти максимум зусиль, щоб старість для багатьох людей не була вироком. Адже такі порушення – жахливі, а міські органи влади заплющують на це очі, резюмує омбудсмен.

Джерело: Дмитро Лубінець

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-12-28 10:02:28