Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Як вибрати 5 років для нарахування пенсії: на що звернути увагу

В Україні вік для виходу на пенсію, її розмір та право на отримання відповідних виплат визначається тривалістю страхового стажу. Але яким чином визначається ця сума, за який період можна самостійно обирати роки для обчислень, які місяці краще взяти, на що звернути увагу, щоб було найвигідніше – читайте у матеріалі Фактів ICTV.

Як відбувається вибір років для пенсії

В Україні для обчислення пенсії, згідно із Законом України Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування №1058 від 09.07.2003 року, береться заробітна плата за весь період страхового стажу, починаючи з 1 липня 2000 року. А врахувати той, що був до 30 червня 2000 року, можна за будь-які 60 місяців, тобто 5 років.

– Законом встановлено, що для розрахунку пенсії враховується заробітна плата за даними системи персоніфікованого обліку за період з 1 липня 2000 року. Тобто берете до 2000 року будь-яку п’ятирічку, яку ви хочете, після 2000-го враховується вся персоніфікація, і ви самі не обираєте роки для обчислення пенсії. Тоді там йде оптимізація і рахуються найоптимальніші місяці, – повідомили Фактам ICTV на гарячій лінії управління Пенсійного фонду.

Зокрема, як зазначили у відомстві, людина ці 60 місяців може обирати не лише з-поміж останніх п’яти років до 2000-го, а й більшого періоду, 10 і навіть 15 років.

Зараз дивляться

– За бажанням особи та за умови підтвердження довідки про заробітну плату первинними документами, зокрема, відомостями про нарахування цих виплат, особовими рахунками, для обчислення пенсії також враховується заробітна плата за будь-які 60 місяців стажу до 1 липня 2000 року незалежно від перерв. Таким чином, людина для вибору цих 5 років може брати більший період страхового стажу, наприклад, 10-15 років, а не тільки останні 60 місяців, – повідомили нам.

Як обрати п’ять років для нарахування пенсії

Люди, збираючись виходити на пенсію, постають перед питанням: “Які роки заробітку вигідно взяти і яка середня заробітна плата буде застосована?”

Так от, при виборі 60 місяців до 1 липня 2000 року для довідки про заробітну плату слід пам’ятати – краще брати ті місяці, де заробітна плата була найбільша.

– До 2000-го при виборі 5 років краще обирати ті місяці, коли більш вигідно було, тобто коли була достойна заробітна плата. Спеціалісти зі свого боку при обчисленні розміру пенсії вирахують, в якому році були більші коефіцієнти, і буде визначена сума щомісячних виплат, – сказали нам у Пенсійному фонді.

Таким чином, людина обирає роки, які вважає найвигіднішими, зокрема за останні 5, 10, 15 років до 2000 року. Тобто ви ж знаєте, що в цьому році ви отримували 60 грн, в інший період – 120 грн, значить берете той термін, де сума виходила більша.

Як розраховується розмір пенсії

Для кожного окремого факту призначення пенсії потрібно здійснювати індивідуальний розрахунок коефіцієнта заробітної плати застрахованої особи. Але самостійно це зробити досить важко, тож краще звертатися до Пенсійного фонду з цим питанням.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

– Ви самі не вирахуєте суму виплат, тому звертайтеся до Пенсійного фонду, спеціалісти вам в цьому допоможуть, – сказав фахівець відомства.

До речі, раніше Факти ICTV писали, який розмір максимальної пенсії буде у 2024 році та хто може отримати.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-12-28 08:50:11