Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Режим харчування дитини на канікулах, як його організувати — дієтолог

Президент Асоціації дієтологів України, консультант із громадського здоров’я МОЗ України Олег Швець розповів, як налагодити здоровий режим харчування дитини в період шкільних канікул.

– Влаштовуючи дитині відпочинок від шкільних справ, слід дотримуватися певних звичних правил. Приміром, пильнувати достатню кількість сну та здоровий вибір харчових продуктів. Адже від цього залежить здоров’я, – наголосила Швець.

Дієтолог сформулював десять порад, що стосуються цієї теми.

Зараз дивляться

Адаптувати розпорядок дня

Встановіть графік прийому їжі та дотримуйтеся його. Рутина необхідна для дітей, адже вона дає їм відчуття безпеки. Також можна запровадити нові правила: наприклад, “кухня не працює в певні години” або “діти (у відповідному віці та за наявності необхідних навичок) готують собі обід”.

Поживний сніданок

Зранку цільнозернові та багаті на білок страви добре насичують і забезпечують кращу концентрацію, настрій та енергію. Хороші варіанти такого сніданку – яйця, несолодка каша, тости з авокадо. Намагайтеся уникати каш із цукром/медом, бутербродів із білого хліба, ковбаси та плавленого сиру.

Використовуйте ланчбокси

Це гарний прийом, адже він дає дитині відчуття свободи та незалежності: коли вона зголодніє, може поїсти, не звертаючись до дорослих. Водночас слід стежити, щоб страви в ланчбоксі забезпечували потрібну дитині кількість, різноманітність і якість їжі.

Забезпечте здорові перекуси

На свята готують багато різних смачних частувань. Проте слід уникати солодких напоїв, льодяників та їжі, смаженої у фритюрі. Зведіть їх до мінімуму, оскільки вони не мають бажаної поживної цінності. Натомість містять багато цукру, жиру та добавок.

Такі продукти не покращують самопочуття дітей, призводять до поганої поведінки та згодом можуть спричинити захворювання.

Слідкуйте за споживанням води

Діти часто забувають пити, особливо коли зайняті грою. Це може вплинути на їхню енергію та настрій, тож заохочуйте пити воду частіше. Наприклад, наповніть пляшку води вранці і попросіть дитину допити до обіду. Потім наповніть ще раз, у другу половину дня.

Насолоджуйтеся корисною їжею всією сім’єю

Дослідження показують, що спільне приймання їжі за обіднім столом покращує сімейні та соціальні зв’язки. Використовуйте цю можливість для важливих розмов і прийняття рішень.

Залучайте дитину до приготування страв

Один із найкращих способів навчити дітей правильно харчуватися – бути на кухні всім разом. Спільне приготування розганяє нудьгу і дає чудові результати. Почати можна зі смачної домашньої випічки. Старші діти можуть спробувати самостійно приготувати улюблену або нову страву за рецептом.

Зробіть їжу менш обтяжливою

Є багато способів, щоб їжа стала більш приємною для дітей. Наприклад, в окремі тарілки покласти рибу, печену картоплю, овочі тощо. Діти можуть викладати на тарілці якусь картинку з інгредієнтів їжі. Це дасть змогу прибрати тиск на дитину навколо процесу харчування і зробить його цікавішим.

Перекус під час прогулянок

Якщо ви збираєтеся на ковзанку, в парк або на прогулянку містом, заздалегідь приготуйте їжу і візьміть її з собою. Таким чином ви уникнете відвідування закладів із фастфудом і заощадите гроші. Бутерброди, овочеві палички, крекери та сир, варені яйця – варіанти, якими можна нагодувати дітей на імпровізованому пікніку.

Дозвольте собі відпочити

Ви також заслуговуєте на вільний час і не варто картати себе за перепочинок від кухні. Натомість можна замовити якісні заморожені страви з хорошим складом, які є швидкою здоровою домашньою альтернативою.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-12-25 09:01:14