Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

СБУ посилюють операції в тилу РФ, а окупанти не полишають спроб взяти Авдіївку: що відбулося на фронті за тиждень

Фото: Факти ICTV

Минає  669-та доба героїчного спротиву українського народу проти російської агресії. 

Цього тижня російські окупанти активізували повітряні удари по різних містах України, утім наша ППО показує гарні результати й збиває майже всі повітряні ворожі цілі. 

Росіяни знімають свої бойові підрозділи з-під Бахмута і перекидають їх на Авдіївський напрямок, не сподіваючись захопити цей населений пункт до Нового року. 

Зараз дивляться

Про останні події з фронту та коли Україна отримає F-16 й чи зможуть ці літаки переломити перебіг війни – читайте в матеріалі Фактів ICTV.

Ситуація під Авдіївкою та Бахмутом 

Чи зможуть F-16 переломити хід війни 

Ситуація у Криму 

Мобілізація в Україні 

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

Росія готується напасти на Європу?

Ситуація під Авдіївкою та Бахмутом 

Останнім часом з’являється інформація, що росіяни забирають частину військ з-під Бахмута та водночас посилюють штурм Авдіївки.

Фото: Факти ICTV

Такі дії окупантів можуть свідчити лише про два моменти: перше – їм поставлено завдання за будь-яку ціну взяти Авдіївку до Нового року, й друге – у РФ не має тилових резервів, тому вони вимушені знімати військових з інших напрямків, розповідає військовий експерт та  екскомандир роти батальйону Айдар та військовий аналітик Євген Дикий. 

– Їм (окупантам – Ред.) поставлена саме політична мета – до Нового року взяти Авдіївку. І саме цим пояснюється те, що вони навіть з-під Бахмута, а це теж для них дуже важливий напрямок, але вони перекидають сили саме туди тому, що не справляються, – сказав він в ексклюзивному інтерв’ю Фактам ICTV.

Дикий зазначив, що попри всі свої зусилля й попри значну перевагу на Авдіївському напрямку, окупанти ніяк не встигнуть захопити Авдіївку до Нового року, у них просто не вистачить сил та засобів. 

Фото: Факти ICTV

– Будемо відвертими – вони багато чого досягли на Авдіївському напрямку. Вони глибоко в промзоні, вони атакують коксохімічний завод. Взагалі, якщо буди чесними, то території, які вони зайняли, більші за ті, які поки що утримують наші захисники. Якщо подивитися на карту, то це не оточення, навіть не напівоточення, але все ж таки наші позиції глибоко всередині окупованих територій. А це в принципі завжди невиграшне становище, – наголосив ветеран.  

Чи зможуть F-16 переломити хід війни 

Напередодні речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат повідомив, що Україна не отримає багатофункціональні винищувачі F-16 до Нового року. 

Він додав, що країни-партнери передадуть літаки вже після модифікації відповідно до останніх стандартів.

— Все йде за планом, як передбачено домовленостями із нашими партнерами в рамках створеної коаліції. Вони допомагають нам переходити на новий для нас тип літака, – сказав Ігнат. 

Утім, чи зможуть літаки F-16 кардинально переломити перебіг війни? Військовий експерт та ветеран Євген Дикий вважає, що наразі самих лише літаків буде недостатньо. 

– Ніяка зброя не переламує хід війни. Але кожна додаткова зброя, кожен додатковий вид зброї звичайно її покращує. Нам насправді дуже не вистачає літаків, і кожен новий літак – це насправді великий плюс. А тут має прилетіти 18, це півтори ескадрильї й вони зможуть виконувати певні завдання, – каже Дикий. 

Ситуація у Криму 

На тимчасово окупованому півострові продовжує вирувати бавовна. Майже щодня там лунають вибухи. 

Нещодавно глава СБУ Василь Малюк заявив, що Служба безпеки України посилює роботу в тилу ворога, щоб перенести війну якомога ближче до Кремля.

Він зазначив, що серед пріоритетних цілей – військові кораблі РФ, військові бази, логістичні коридори постачання зброї тощо.

Тим часом військовий експерт зазначає, що звільнити Крим військовим шляхом цілком реально. 

– Коли ми витіснимо окупантів до Азовського моря, далі Крим стає просто півостровом. Він буде повністю ізольований, а як працювати на ізольованих територіях, ми чудово знаємо, – наголосив екскомандир батальйону Айдар. 

Мобілізація в Україні

Під час зустрічі з журналістами на пресконференції президент України Володимир Зеленський сказав, що Генштаб запропонував на Ставці мобілізувати 500 тис. людей.

На перший погляд здається, що пів мільйона – це дуже багато, але насправді, щоби витіснити ворога з нашої землі, потрібно щонайменше удвічі більше людей, наголошує Дикий.

– Цифра пів мільйона, яку назвав Зеленський на пресконференції, з моєї точки зору – це мінімалка. Це той мінімум, який нам треба набрати. При чому не за рік. Якщо ми наступний рік будемо набирати по 30-40 тис., це для підтримання ситуації, для утримання нинішньої лінії фронту, для підтримання боєздатності, тобто для успішної оборони. А якщо ми хочемо, щоб у цій війні настав перелом, якого ми так чекали цього року, і якщо ми хочемо перемогти, то пів мільйона нам бажано набрати за три-чотири місяці, – каже експерт.

Росія готується напасти на Європу?

Видання Bild, посилаючись на джерела в одній з європейських розвідок, повідомляє, що на тлі виборів президента у США російський диктатор Володимир Путін може напасти на держави Європи взимку 2024 або 2025 року.

Він вичікуватиме момент, коли США опиняться без лідера і не зможуть швидко допомогти партнерам, щоб стримати російський удар.

Представник розвідки поділився, що російська влада сподівається, що крісло президента США знову займе Дональд Трампа, оскільки за його правління нібито може статися все, що завгодно.

Утім, військовий експерт Євген Дикий вважає, що нині у Росії не вистачить сил та засобів, щоб напасти на Європу, зокрема через великі втрати в Україні.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-12-24 19:00:32