Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Як очистити унітаз від вапняного нальоту – перевірені засоби

Серед основних проблем у санвузлі — іржа, вапняний наліт та сечовий камінь. Вони кардинально відрізняються за хімічним складом, тому і боротися з ними потрібно за допомогою різних засобів.

Як очистити унітаз від вапняного нальоту – читайте далі у матеріалі Фактів ICTV.

Чому виникає вапняний наліт

Вапняний наліт, який ще називають вапняковими відкладеннями, має білий колір, утворюється на сантехніці. За слабкого забруднення має вигляд тонкого шару, а за сильного набуває обрисів товстих грубих наростів. Причина виникнення нальоту криється у твердій воді з високим вмістом водорозчинних солей кальцію та магнію. Вони осідають на поверхні під час випаровування рідини.

Зараз дивляться

Як очистити унітаз від вапняного нальоту

Звісно, є сучасні універсальні засоби очищення унітазу від вапняного нальоту, але вони в основному належать до категорії агресивної хімії, яку не у всіх ситуаціях доцільно використовувати. Особливо таких методів краще уникати тим, хто страждає на алергію та астму, а також якщо у будинку є діти та тварини. Але навіть застосовуючи народні методи, не нехтуйте заходами безпеки.

Отже, перед тим як очищувати унітаз від вапняного нальоту, приготуйте щільні гумові рукавички. Вони захистять шкіру рук не лише від впливу очищувачів, а й і від хвороботворних мікроорганізмів. Адже унітаз – це якраз основне місце їх скупчення в оселі. Також варто одягнути фартух з клейонки або пластику.

Фото: Unsplash

Не забудьте і про респіратор, який вбереже ваші дихальні шляхи від шкідливих випарів. Ну, і забезпечте достатню вентиляцію у ванній кімнаті, щоб їдкі запахи під час очищування унітазу від вапняного нальоту швидше вивітрювалися.

Існує декілька найефективніших народних засобів, які здатні зробити ваш туалет білим та чистим. Це оцет, сода, лимонна кислота, пральний порошок та йод.

Щоб позбутися вапняного нальоту на унітазі, потрібно підігріти 9% оцет та змочити ним губку. Залежно від ступеня забруднення засіб можна залишати на 30 хвилин або 4 години. Після закінчення часу потрібно потерти унітаз зубною щіткою або туалетним йоржиком, щоб видалити залишки вапняного нальоту.

Засипте содою плями на унітазі і залиште на 15 хвилин, потім залийте все білим оцтом. Це спричинить реакцію шипіння, що активує кислоту і допоможе зруйнувати найстійкіші відкладення вапняного нальоту. Приблизно через 10 хвилин ретельно вичистіть унітаз губкою.

Фото: pixabay

Видалити іржу та вапняний наліт можна за допомогою оцту та йоду. Візьміть невелику кількість оцту і нагрійте його приблизно до 45 градусів. Додайте декілька крапель йоду до розігрітого оцту і залийте отриману суміш в унітаз. Ретельно розподіліть розчин по стінках та підкладці унітаза і залиште все на 5-6 годин. Потім ретельно змийте водою. Можна перед цим потерти місце забруднення щіткою.

  • Пральний порошок + нашатирний спирт

Для очищення унітазу від вапняного нальоту нанесіть на його поверхню пральний порошок, розведений до пастоподібного стану. Залиште на 10-15 хвилин, протріть губкою або капроновою щіткою, потім змийте. Якщо шар вапняного нальоту досить товстий, то посилити дію можна, додавши в мийну суміш трохи нашатирного спирту. Принцип дії такий самий – проведіть процедуру за вищевказаною інструкцією.

Пральний порошок

Фото: Pixabay

  • Лимонна кислота

Фахівці з прибирання радять використовувати лимонну кислоту для швидкого розчинення вапняного нальоту, оскільки очищення содою або оцтом дуже щадне для матеріалу та вимагає багато часу. Більш швидкий спосіб – використовувати лимонну кислоту, яку у вигляді порошку можна знайти у всіх аптеках.

Отже, 200 г лимонної кислоти (два пакетики) засипати на дно унітазу, де скупчилися вапняні відкладення. Ще 100 г додайте у бачок. На 3-4 години залиште засіб розм’якшувати наліт, після чого зніміть його твердою щіткою, наждачним папером або пемзою.

Що можна додати в зливний бачок унітазу

Щоб попередити утворення вапняного нальоту в унітазі, можна у зливний бачок додати оцет, соду або лимонну кислоту та спеціальні таблетки.

Кілька ложок оцту, доданих в бачок унітазу, можуть допомогти усунути неприємні запахи і запобігти утворенню вапняних відкладень.

Покладіть трохи соди в бачок. Вона не тільки допоможе позбутися запахів, але і очистити унітаз.

  • Спеціалізовані таблетки

У магазинах можна знайти спеціальні таблетки або камені для бачка унітазу, які призначені для усунення запахів та очищення.

  • Лимонна кислота

Лимонна кислота може допомогти боротися з вапняними відкладеннями і неприємними запахами. Покладіть невелику кількість лимонної кислоти в бачок.

До речі, раніше Факти ICTV писали, що робити, якщо забився унітаз, а викликати сантехніка немає змоги.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-12-24 17:40:13