Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Яке сьогодні свято – 23 грудня 2023 року: день ангела, прикмети та що не можна робити

Сьогодні, 23 грудня, в Україні вітають військовослужбовців оперативного контролю, а віряни згадують десятьох святих мучеників. До Різдва лишається два дні.

Факти ICTV дізналися, які ще свята припадають на цю дату, а також хто нині відзначає іменини, та які прикмети й заборони повʼязані з цим днем.

Яке сьогодні свято – 23 грудня 2024 року

За новим церковним календарем православні віряни вшановують памʼять десятьох святих мучеників, що жили у ІІІ столітті. Їх звали Феодул, Саторнін, Євпор, Геласій, Евникіан, Зотик, Помпій, Агафопус, Василід та Еварест. Вони постраждали за свою віру, коли до їхнього міста прийшов ставленик імператора Декія. Протягом десяти днів їм довелося терпіти тортури, після чого мученики зустріли смерть від меча. Мощі святих згодом перенесли до Рима.

Зараз дивляться

Який сьогодні, 23 грудня 2024, день в Україні

У нашій країні 23 грудня відзначають День військовослужбовців оперативного контролю всіх рівнів. Це професійне свято також відоме як День штабних спеціальностей і військ спецзв’язку. Саме ці фахівці забезпечують стабільний і надійний зв’язок у мирний та воєнний час.

Любителі зимових розваг сьогодні відзначають Всесвітній день сноуборду. Свято започаткували, щоб обʼєднати підкорювачів схилів та підтримати ідею свободи спілкування й відкриттів.

Якщо ви хотіли зробити якусь гарну справу та чекали на знак, то ось він. Нині святкують День внутрішнього світла, що нагадує нам про необхідність творити добро, щоби світ ставав кращим.

У США 23 грудня відзначають цікаве свято – День різдвяного кіномарафону. Втім, доєднатися до нього може будь-хто і будь-де, якщо має можливість подивитися улюблені фільми на тему Різдва та Нового року.

Хто святкує День ангела 23 грудня

Сьогодні не забудьте привітати з іменинами Василів, Давидів, Іванів, Макарів, Павлів та Янів. Якщо у ваші родині нині зʼявився хлопчик, його буде доречно назвати одним з цих імен.

Що не можна робити 23 грудня 2024 року

Давні українці остерігалися цього дня влаштовувати бійки, бо це загрожувало серйозними хворобами. Також не брали до рук нічого госторого. Щоби подовжити свій вік, наші пращури нічого не підшивали.

Крім того, дорослі остерігалися кричати на дітей, щоби не лишити їх без батьківської любові на весь рік, та шанобливо ставилися до домашніх тварин, щоб не накликати лиха на родину.

Що можна робити сьогодні

Цього дня прийнято багато працювати, щоби встигнути зробити все до Святвечора та Різдва. Зокрема йдеться про приготування їжі, прибирання та інші хатні справи. Також ходили свататися, бо вірили, що шлюб буде сповнений щастя. Мами цього дня проводили ритуал на міцний сон дитини з кадилом та примовляннями.

Народні прикмети на 23 грудня 2024

  • Сороки шукають прихисток – до холодів.
  • Якщо кури поводяться неспокійно, чекайте на заметіль.
  • Білі хмари віщують морози, сірі – теплу та мокру погоду. Ясне блакитне небо вказує на сильні вітри.
  • Багато снігу – на добрий врожай, вітряна та суха погода – на посушливе літо.
  • Різке похолодання віщує пізню весну.
  • Якщо на небі добре видно Велику Ведмедицю, чекайте на сильну хуртовину.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-12-23 05:34:28