Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Європа готується до нової холодної війни з Росією – глава Міноборони Фінляндії

Лідери європейських держав дедалі більше занепокоєні тим, що війна в Україні зайшла в глухий кут, а союзники відстають від російського виробництва зброї, пише Politico.

Зокрема міністр оборони Фінляндії Антті Кайкконен під час візиту до Вашингтона, де він підписав нову оборонну угоду зі США, заявив, що Росія має потенціал продовжувати цю війну роками.

– Багато хто перебільшує, що Захід перемагає в цій війні, що Україна перемагає, – наголосив він.

Зараз дивляться

За словами Хеккянена, збільшення військового виробництва на Заході частково пояснюється повільним визнанням того, що повномасштабне вторгнення Росії назавжди змінило політичний ландшафт Європи.

– Я думаю, що багато західних країн вважали, що це короткострокова проблема. Але зараз я думаю, що в США і країнах НАТО майже всі знають, що це кінець останніх 30 років з моменту розпаду Радянського Союзу. Зараз ми вступаємо в якусь нову холодну війну, – зауважив Кайкконен.

На його думку, у довгостроковій перспективі “Україна має хороші шанси на перемогу, тому що західні країни мають більші економічні м’язи і можуть нарощувати свою оборонну промисловість до рівня, з яким Росія не зможе конкурувати”.

– Ми можемо це зробити, і Україна може, але їй потрібні рішучі кроки з боку західних країн, – підсумував він.

Цього місяця уряд Фінляндії оголосив про подвоєння виробництва боєприпасів, зобов’язуючись відправляти значну їх частину в Україну.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

Окрім близько $25 млн стартового капіталу від уряду та багаторічних контрактів, які гарантують продовження робіт у найближчі роки, проєкт також фінансується за рахунок нових інвестицій від NAMMO, норвезької оборонної компанії з великою присутністю у Фінляндії. Зростання виробництва сягне свого піку до 2027 року. Державні та приватні інвестиції, а також довгострокові контракти на закупівлю в період з 20240го до 2030 року становитимуть $1,3 млрд.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-12-22 14:22:21