Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Що буде з цінами на бензин і газ у січні 2024 року – прогноз експерта

На 2024 рік багато українців покладають великі надії – це стосується не тільки ситуації на фронті, а й економіки та навіть цін на пальне. Ціни на АЗС цікавлять усіх водіїв без винятку, і ситуація у світі вносить у це питання свою невизначеність. Аналітик консалтингової компанії Нафторинок Олександр Сіренко дав прогноз цін на пальне в січні 2024 року.

Що буде з цінами на пальне

За словами експерта, потрібно дивитися на ситуацію на ринку. Перша половина грудня вказувала на різке зниження цін, але через напади єменських хуситів у Червоному морі, ціна на нафту зросла.

– Через це ціни не падатимуть стрімко. Зараз нафта зростає в ціні, на це ми вплинути не можемо. Один із чинників, що гальмують зниження цін – це курс долара. Його пустили у вільне плавання – у другій половині грудня пішов на зростання, – зазначив Олександр Сіренко.

Прогноз цін на бензин і дизель у січні 2024 року

Експерт зазначає, що очікується здешевлення бензину і дизеля в перший місяць 2024 року.

Зараз дивляться

– Прогноз на січень: середня ціна за бензин і дизель на АЗС буде 49-50 грн. Ціна коливатиметься в районі 2-3 грн, якщо не відбудеться жодних подій на світовому ринку та в Україні. Будь-який поворот на фронті може вплинути на ринок. Ворог продовжує цілитися і по виробництву та зберіганню нафтопродуктів, тому спрогнозувати складно, – додав аналітик.

Експерт додав, що є і позитивні моменти – ми навчилися працювати з невеликим запасом і великою кількістю пального в русі. Величезна кількість нафтопродуктів не накопичується на нафтобазах.

Олександр наголосив, що питання дефіциту відсутнє – це стосується як бензину і дизеля, так і газу.

Ціни на газ у січні 2024 року

За прогнозами, газ на АЗС у перший місяць 2024 року подешевшає. Експерт додав, що страйки на кордоні в Польщі мали вплив лише на початку листопада. Уже після цього були виключно спекуляції, оскільки ми почали возити пальне в обхід.

– Очікується, що в січні газ буде 27-30 грн за літр, якщо будуть стабільними валюта і котирування – ми на ці ринки не впливаємо, – додав Олександр Сіренко.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-12-21 13:50:21