Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

У хворих на агресивний рак молочної залози з’явилася надія: успішно випробувана новітня вакцина

На симпозіумі з питань раку молочної залози, який відбувсяс в Сан-Антоніо цього року, були представлені результати невеликого клінічного випробування вакцини проти агресивної форми раку молочної залози.

Медична і наукова спільнота вважають, що є всі підстави для оптимізму.

Вакцина проти раку демонструє ефективність

Ефективність новоствореного препарату дійсно вражає. Його клінічні випробування почалися в 2021 році. І ось тепер творці вакцини звітують про успішні результати.

Зараз дивляться

Усі 16 пацієнтів з потрійним негативним раком молочної залози, отримавши по три дози вакцини, продемонстрували стійку імунну відповідь. Причому щеплення не викликало жодних серйозних побічних ефектів. Єдиним побічним ефектом було подразнення шкіри в місці ін’єкції.

Потрійний негативний рак молочної залози (TNBC) становить лише близько 10-15% випадків раку молочної залози в цілому, але ці пухлини, як правило, ростуть швидше, і для них неможливо підібрати ефективні варіанти лікування.

Потрійний негативний у назві означає, що ракові клітини не мають рецепторів для двох гормонів – прогестерону та естрогену, і вони не виробляють надмірно білок під назвою HER2.

А традиційні ліки від раку молочної залози спрямовані якраз на HER2 і гормональну систему. Тож, зрозуміло, вони неефективні для цього виду раку.

– Дані, отримані з першої фази випробувань, перевершили наші очікування, — сказав лікар Аміт Кумар, голова та генеральний директор розробників вакцини.

За його словами, вакцина знищує ракові клітини потрійного негативного раку молочної залози за допомогою механізму, який ніколи раніше не використовувався у розробках ліків проти раку.

Наразі планується друге випробування для перевірки безпеки вакцини для пацієнтів, які планують профілактичну мастектомію через високий генетичний ризик розвитку раку молочної залози.

Джерело: IFL Science

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-12-21 11:35:36