Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

БО Реактивна пошта розробила мобільну майстерню для артилеристів

Благодійна організація Реактивна пошта разом із компанією Expla створили та презентували мобільну станцію технічного обслуговування (МТО) та шиномонтаж для 43 окремої артилерійської бригади ЗСУ.

Один із засновників Реактивної пошти, айтівець Дмитро Чуканов поділився з Фактами ICTV особливостями сучасної МТО.

Основною перевагою такого комплексу є її новітнє обладнання, яке дозволяє оперативно ремонтувати техніку поблизу фронту і не витрачати дорогоцінний час на вивезення машин за сотні кілометрів, а потім на їхнє повернення.

Зараз дивляться

Мобільна станція ремонту: що це

МТО складається з двох модулів, розміщених в морських контейнерах: майстерня та шиномонтажний комплекс. Майстерня обладнана кількома станками: пресом на 20 тонн, свердлильно-фрезерним верстатом, токарно-гвинторізним верстатом, обтискачем для рукавів високого тиску, компресором, зварювальним апаратом тощо.

В артилерійській техніці багато гідравлічних вузлів, які дуже вразливі до обстрілів. МТО має необхідні верстати, які значно полегшують ремонт таких пошкоджень.

У шиномонтажному комплексі можна рівняти диски, бортувати, балансувати. До того ж шиномонтаж абсолютно автономний від тягача, обладнаний дизельним генератором на 10 кВт.

Сучасна альтернатива старим ремонтним станціям

За словами Дмитра Чуканова, українська армія на озброєнні має мобільні комплекси ремонту, які розроблялися і створювалися ще за часів Союзу під радянську техніку, а тому є морально застарілими і в сучасних реаліях війни малоефективні.

– Зараз в Україні широка номенклатура західного озброєння, яке значно вибагливіше в обслуговуванні. Тобто за високоточність, швидкість треба платити якісним обслуговуванням. І власне два комплекси, які створила наша благодійна організація, пішли в бригади, де є західна артилерія, щоб зменшити логістичне навантаження. Адже коли техніка потребує ремонту, тоді починається історія, що її треба вивозити глибоко в тил або вантажити на потяг і передавати союзникам за кордон, а це виливається в місяці очікувань, – наголосив Дмитро.

Іноді техніка не потребує значного ремонту, а лише виготовлення певного елементу. Наприклад, в капсулі, з якої летить артснаряд, є малесенька деталь, схожа на голку. Від кількості пострілів ця голка ламається. І постає два варіанти розв’язання проблеми: виготовити самостійно або ж два-три місяці почекати від союзників. А без такої маленької деталі гармата не стріляє, зауважує співзасновник БО.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

За його словами, ідеальним варіантом було б, якби держава долучилася до виготовлення сучасних мобільних майстерень і забезпечила ними усі бригади. Таких мобільних комплексів ремонту потрібно сотні й сотні – в ідеалі чотири на бригаду. Артилерійських бригад в ЗСУ 12, а механізованих десятки. Тобто МТО потрібно дуже багато.

– Ми є більше менеджерами розв’язання тих проблем, які мають артилеристи. У нас є компанія, яка постачає обладнання, і компанія, яка займається монтажем. Ми окремо закуповуємо тягачі, а потім збираємо мобільний ремонтний комплекс. До речі, перша така МТО поїхала на фронт ще влітку. І ось недавно — друга, – розповідає Дмитро.

Шиномонтажна майстерня

Шиномонтаж на позиціях не менш важливий, адже саме колісна техніка тягне гармати, гаубиці, підвозить провіант тощо. Кожну гусеничну техніку, як-от Піон, німецькі PzH 2000 або американські РСЗВ M270, треба привозити на тралі, а вони колісні.

Крім того, паливозаправники та машини, що везуть боєприпаси, теж колісні.

Скільки коштує МТО

Тут щонайменше 75% вартості залежить саме від обладнання.

Тягач і причеп купили вживаний, бо ціна на новий у 5-6 разів вища. Основні гроші пішли на якісне і надійне наповнення.

– Приблизно 25-30 тис. доларів коштував тягач із маніпулятором на 8 тонн і причеп, технічне обслуговування та фарбування і десь 75-80 тис. доларів коштувало саме обладнання, монтажні роботи, – розповів Дмитро Чуканов.

Морські контейнери також можна купити вживані – приблизно за 1 600-1 700 доларів. Їхній стан нормальний, герметичний, потребує лише фарбування.

Обладнання, встановлене в МТО, є універсальним, а тому легко може обслуговувати САУ, гармати, гаубиці тощо.

Щодо фінансування проєкту, то, за словами Дмитра, є компанія Expla, яка цьогоріч задонатила понад 100 тис. доларів на ці потреби.

Як сучасні мобільні майстерні допомагають на фронті

Ті мобільні ремонтні майстерні, які мають наші Збройні сили, є розробками 70-х років, наголошує у коментарі Фактам ICTV військовослужбовець цільової бригади, спеціаліст із ремонту артилерійської техніки Юрій.

У нинішніх умовах використовувати стаціонарні ремонтні станції, які розташовані безпосередньо у військових частинах, неможливо через високу небезпеку обстрілу ракетами чи Шахедами. За словами Юрія, у 90% усі ремонти зараз проводять у пересувних станціях ремонту в польових умовах.

Обладнання на сучасних мобільних станціях вже зовсім інше, ніж те, яке маємо з радянського спадку. Наприклад, зварювальні апарати зараз вже можуть “варити” алюміній та інші метали. В комплектаціях МТО є плазморізи, щоб вирізати заготовки деталей. Є обладнання для ремонту гумових рукавів – у старих ремонтних станціях такого не було.

Крім того, мобільна ремонтна станція обладнана краном-маніпулятором, який дозволяє підіймати вантажі до 8 тонн. Радянський аналог може максимум підняти півтори тонни. Наприклад, в західному озброєнні йде блокова система силових агрегатів – двигун з’єднаний із коробкою. А для обслуговування (заміни масла, фільтрів тощо) треба виймати весь блок. А їхня вага в різних машинах від трьох тонн і більше.

– Саме нові МТО здатні виконувати такі маніпуляції без залучення додаткових кранів, що значно пришвидшує ремонт техніки, – наголосив Юрій.

Не менш важливим є і кваліфікація персоналу та наявність запасних частин. Тут варто зауважити, що ремонтні бригади проходили відповідне навчання у союзників саме на західній техніці.

До речі, старі радянські майстерні зараз майже не використовуються на фронті.

Про БО Реактивна пошта

Ця благодійна організація зосереджена на потребах саме українських ракетних військ і артилерії. Сама БО заснована двома айтівцями — Павлом Нарожним та Дмитром Чукановим ще у 2014 році, коли РФ анексувала Кримський півострів.

Благодійники намагаються забезпечувати артилеристів від побутових та ремонтних потреб до проєктів з підвищення боєздатності підрозділів.

Фото: БО Реактивна пошта для Фактів ICTV

Війна в Україні, ЗСУ

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-12-19 08:30:26