Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Час прийому їжі впливає на ризик розвитку серцево-судинних захворювань — дослідження

Команда вчених Національного науково-дослідного інституту сільського господарства, продовольства і навколишнього середовища під час дослідження з’ясувала, як час прийому їжі впливає на ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

– Хронохарчування стає важливою новою галуззю для розуміння взаємозв’язку між часом приймання їжі, циркадними ритмами і здоров’ям, – зазначили експерти.

Як проходило дослідження

Повідомляється, що для вивчення зв’язку між моделями споживання їжі та серцево-судинними захворюваннями вчені використовували дані 103 389 учасників із середнім віком 42 роки, 79% з яких були жінки.

Зараз дивляться

Щоб знизити ризик можливої системної помилки, дослідники врахували велику кількість чинників, що впливають на результати, включно з віком, статтю, сімейним станом, якістю харчування, способом життя і циклом сну.

Перший прийом їжі

З’ясувалося, що перше пізнє вживання їжі (наприклад, у разі пропуску сніданку) пов’язане з вищим ризиком серцево-судинних захворювань – на 6% вище на кожну годину затримки.

Наприклад, у людини, яка вперше їсть о 9 ранку, ймовірність розвитку хвороб серця і судин на 6% вища, ніж у того, хто їсть о 8 ранку.

Останній прийом їжі

Що стосується останнього прийому їжі, то пізня трапеза, після 21.00, пов’язана зі збільшенням на 28% ризику цереброваскулярних захворювань, таких як інсульт, порівняно з прийомом їжі до 20.00, особливо у жінок.
Нарешті, триваліша тривалість нічного голодування – час між останнім і першим прийомом їжі наступного дня – пов’язана зі зниженням ризику цереброваскулярних захворювань.

Ці результати, які необхідно повторити в інших когортах і за допомогою додаткових наукових досліджень з різними дизайнами, підкреслюють потенційну роль часу вживання їжі в запобіганні серцево-судинним захворюванням, зазначають учені.

Вони припускають, що звичка їсти раніше першого й останнього прийому їжі та триваліший період нічного голодування може допомогти запобігти ризику хвороб серця і судин.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-12-14 14:33:55