Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

З’явилося відео, де окупанти під час бою прикриваються полоненими бійцями ЗСУ

Російські військові використовують полонених бійців ЗСУ під час штурму українських позицій.

Відповідне відео з’явилось в мережі, а згодом його проаналізувало видання Радіо Свобода, верифікувавши справжність відео. На відео вже відреагував Уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець.

Що демонструє відео

Відео, зняте з безпілотника, українські військові передали журналістам з Радіо Свобода. Як стверджує видання після проведеної ними верифікації, події відбуваються поблизу Роботиного Запорізької області. Разом із тим, точне місце не вказується через прохання військових.

Зараз дивляться

На кадрах можна побачити, як група окупантів із автоматами йде в напрямку позицій ЗСУ, а попереду них йдуть троє беззбройних людей у військовій формі, яка відрізняється від уніформи окупантів. Ймовірно, це українські бійці, що були взяті в полон російськими військовими. Українські полонені йдуть вперед, тримаючи руки піднятими догори.

Відео також демонструє, як росіяни час від часу відкривають вогонь з автоматів у бік українських позицій, а один з окупантів фізично прикривається українським полоненим, тримаючи його однією рукою за плече.

За даними Радіо Свобода, яке посилається на бійців ЗСУ, росіяни намагалися провести “розвідку боєм” і виявити вогневі засоби на українських позиціях, а для того, щоб захистити себе від вогню Сил оборони, солдати російської армії вирішили прикритися військовополоненими.

Далі на відео можна побачити, що завʼязується бій і поблизу групи окупантів та беззбройних українських полонених, ймовірно, вибухає граната, після чого окупанти починають відступати. Українські полонені починають бігти в протилежний бік від позицій ЗСУ, а позаду них йдуть росіяни. Після чого окупанти декілька разів стріляють в бік одного із беззбройних полонених, який на подальших кадрах лежить на землі.

Наразі невідомо, яка подальша доля цих українських полонених. За даними Радіо Свобода, на цьому напрямку розміщені російські війська 234 десантно-штурмового полку у складі 76 десантно-штурмової дивізії РФ.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

Реакція омбудсмена

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець назвав дане відео “аморальним та цинічним” і заявив, що в тому випадку, якщо дані, засвідчені на відео, підтвердяться, тоді це стане ще однією фіксацією порушення прав людини з боку Росії.

– Якщо дії з відео будуть встановлені як офіційні та правдиві — це свідчитиме, що РФ порушила ще одну статтю третіх Женевських конвенцій. А саме статтю 23, яка каже, що жодного військовополоненого не можна будь-коли відправити в район, у якому йому загрожував би вогонь із зони боїв. А також не можна використовувати військовополонених для захисту будь-яких пунктів чи районів від військових операцій, – пояснив він.

Омбудсмен відзначив, що російсько-українська війна є, ймовірно, однією з “найбільш зафільмованих”, а тому українська сторона має надавати компетентним органам усі відомості про скоєні воєнні злочини росіян, щоб притягнути країну-агресорку та причетних воєнних злочинців до відповідальності.

Розстріл полонених українців окупантами

Це далеко не вперше, коли російські окупанти знущаються чи вбивають українських полонених. Так, на початку грудня з’явилось відео, на якому видно, як російські окупанти беруть у полон українських двох бійців, а потім на місці розстрілюють беззбройних захисників України.

Фото: ГУР

Джерело: Радіо Свобода

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-12-13 23:09:08