Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

У Львові через рік повної нерухомості поранений боєць зміг підвестися

Коли у львівському реабілітаційному Центрі Незламні побачили цього пацієнта, мало хто вірив, що його вдасться виходити – Володимир лежав у ліжку непорушно, не міг говорити, важкі травми вражали.

Як рятували Володимира Кайду

– Перед нами постав виклик: підняти з ліжка пацієнта, який рік не підводився і має велику купу ускладнень, – згадує лікар ортопед-травматолог Олег Іванів.

У пораненого було яскраво виражене порушення мови, переломи кульшової западини, контрактури суглобів, незрощені переломи лівої та ампутована права нога.

38-річний Володимир Кайда з Шахтарська, що на Донеччині. Це місто окуповане ще від 2014 року. Тоді ж Володимир переїхав до Миколаєва, а згодом подався у морські піхотинці та підписав річний контракт.

Зараз дивляться

З дня повномасштабної війни воював у складі 79-ої окремої десантно-штурмової бригади. З нею майже наблизився до рідного дому. Десь зовсім недалеко від нього і був важко поранений.

Тоді штурмували ворожі позиції поблизу Мар’їнки. Щільний мінометний вогонь ворога не давав піднятися. Один із снарядів розірвався поруч із побратимом, Володимир кинувся йому на допомогу. І одразу – ще один приліт. Уламки міни розтрощили таз та обидві нижні кінцівки Кайди.

Праву ногу важко пораненому бійцю ампутують ще в Дніпрі – врятувати її було неможливо. Далі в інших медзакладах Володимиру чаклували над лівою ногою, яка теж сильно постраждала.

Спеціалісти зіставляли фрагменти кісток та закривали тканинні дефекти. Тканини тазу були інфіковані і рана на кульшовому суглобі довго не гоїлася.

І без того важкий стан ускладнили два інсульти.

Після півроку лікування Володимира зрештою скерували у Львів – до Національного реабілітаційного центру Незламні.

Українські і американські лікарі об’єднали зусилля

З Володимиром одразу почали працювати фізичні терапевти та спеціалісти мови і мовлення. Він заговорив.

І саме тут, у Львові, вперше за багато місяців виїхав на вулицю у візку.

Та, аби Володимир зміг підвестися з крісла – стати на ліву ногу і згодом отримати протез правої кінцівки, спеціалісти мусили “відремонтувати” його кульшовий суглоб.

Зазвичай, ендопротезування суглобу є рутинною операцією для ортопедів. Утім, у Володимира Кайди – складний випадок.

Тож, ортопед-травматологи Центру вирішили оперувати нестандартно – з  іншої точки доступу до суглоба, де немає рубців.

Задля виконання цього складного втручання українські  лікарі об’єднали свої зусилля з американськими колегами місії FACE to FACE.

Разом вони успішно провели ендопротезування кульшового суглоба.

За два тижні після втручання Володимир вперше за 14 місяців став на ногу і чи не вперше на його обличчі побачили посмішку.

Після загоєння операційних ран на захисника чекає ще довга реабілітація. Але, попри все, вже можна сказати напевно – Володимир ходитиме.

Джерело і фото: Перше медичне об’єднання Львова

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-12-08 13:48:28