Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Як схуднути надовго, фактор інтервального голодування — дослідження

Команда вчених Інституту управління охороною здоров’я лікарні загального профілю в Пекіні під час дослідження з’ясувала, що на довгострокову втрату ваги впливають зміни мікробіома й активності мозку в процесі інтервального голодування.

Інтервальне голодування, за словами експертів, це чергування днів відносного голодування з днями нормального харчування.

Як проходило дослідження

Повідомляється, що в дослідженні взяли участь 25 китайських жінок і чоловіків, які страждають на ожиріння. Їхній середній вік становив 27 років.

Зараз дивляться

Для вивчення змін у складі мікробіома кишківника та активності мозку автори використовували зразки випорожнень, вимірювання крові та функціональну магнітно-резонансну томографію (фМРТ).

Спочатку учасники пройшли фазу суворо контрольованого голодування тривалістю 32 дні, під час якої вони отримували індивідуальне харчування, розроблене дієтологом, калорійність якого поступово знижувалася до однієї чверті від їхнього основного споживання енергії.

Потім послідувала фаза 30-денного низькоконтрольованого голодування, де учасникам було надано список рекомендованих продуктів. За цієї дієти жінки отримували 500 калорій на день, а чоловіки — 600.

Результати дослідження

До кінця дослідження з’ясувалося, що маса тіла учасників знизилася в середньому на 7,6 кг, або 7,8%, у всіх зменшилася кількість жиру в організмі і скоротилася окружність талії.

Аналогічним чином знизилися показники кров’яного тиску та рівня глюкози, загального холестерину, а також активність ключових ферментів печінки.

За словами вчених, отримані результати показали, що інтервальне голодування допомагає знизити ризик розвитку супутніх захворювань, пов’язаних з ожирінням, як-от гіпертонія, гіперліпідемія та дисфункція печінки.

Зміни в мозку і в кишечнику

За словами вчених, вони спостерігали зниження активності ділянок мозку, що беруть участь у регуляції апетиту і виникненні харчової залежності. Водночас у мікробіомі кишківника різко збільшилася чисельність бактерій, які впливають на частину мозку, що відіграє ключову роль у виконавчих функціях, зокрема й у нашому бажанні схуднути.

Ґрунтуючись на результатах, вчені припускають, що зміни в мозку і мікробіомі під час інтервального голодування і після втрати ваги пов’язані між собою. Хоча поки залишаються незрозумілими головні чинники, які запускають цей складний механізм, резюмують дослідники.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-12-05 10:16:11