Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Які існують проблеми з мобілізацією – пояснив ексголовком ЗСУ Віктор Муженко

Фото: Генштаб ЗСУ

На сьогодні Україна має чимало проблем із питанням мобілізації, серед яких, зокрема, питання мотивації та залучення молоді до служби у Збройних силах.

З такою оцінкою виступив генерал армії, головнокомандувач Збройних сил України у 2014 – 2019 роках Віктор Муженко в інтерв’ю Українській службі BBC.

На думку генерала, проблеми із мобілізацією пов’язані із недотриманням вимог Закону Про мобілізаційну підготовку і мобілізацію.

Зараз дивляться

– Що я маю на увазі? За цим законом чітко визначені обов’язки і функції всіх органів державної влади. Це комплексний захід, який проводиться не тільки військовими, не тільки ТЦК, на які зараз всі звернули увагу і яких зараз роблять винними в усіх гріхах, які вони мають і не мають за великим рахунком. А це завдання всіх органів державної влади, всіх інституцій держави, включаючи і недержавні структури, можливо, навіть такі як церкви, які повинні формувати у громадян свідоме ставлення до мобілізації і взагалі розуміння того, з якою метою це проводиться, – каже він.

Віктор Муженко пояснює, що ця війна є війною за незалежність та за існування української нації.

– Зараз, можливо, гострота цього питання трохи втрачена, і це проблема. Згідно з цим законом, органи державної влади, органи місцевої влади, в тому числі керівники підприємств, зобов’язані організувати оповіщення людей та доставку військовозобов’язаних до ТЦК. Це ж не робиться, – пояснює генерал.

Колишній головком каже, що сьогодні є низка проблем, які помітні в інформаційному просторі, коли можна побачити військові патрулі, які з перевищенням повноважень ходять по вулицях та по закладах громадського харчування, внаслідок чого можна спостерігати “ті всі ексцеси, що є порушенням цього закону”.

– Виникає питання – скільки повинно бути мобілізованих і як вони повинні використовуватись? Та кількість людей, яка прийде по мобілізації, не визначає боєздатність і спроможності Збройних сил. Це робить наявність цілісних структур – бригад, корпусів, складу відповідних угруповань, наявності озброєння, військової техніки і навченості цих людей, – пояснює Муженко.

Генерал української армії тако додає, що сьогодні, ймовірно, не вистачає термінів для якісної професійної підготовки особового складу, в тому числі для того, щоб можна було експлуатувати і грамотно застосовувати техніку і озброєння.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

– Сьогодні створені танкова коаліція, коаліція протиповітряної оборони, військово-морська і так далі. Тобто процес іде, можливо, не так швидко, як би нам хотілось. Але виникає питання, наскільки ми готові приймати це озброєння, наскільки ми готові навчити цих людей? Ми дякуємо партнерам за те, що на своїй території, у своїх навчальних центрах вони організували підготовку. Але це кілька десятків тисяч, а потреба – в сотнях тисяч кваліфікованих та мотивованих бійців, – каже він.

Важливим фактором є мотивація

Віктор Муженко вказує, що одним з важливих питань в контексті мобілізації є мотивація.

На його думку, державою мають проводитись заходи для підвищення мотивації серед населення, зокрема, через державні функції органів влади, як то, наприклад, соціальна підтримка.

– Однозначно відповісти на це питання дуже складно. Але якісь заходи повинні проводитись. Можливо, якісь соціальні гарантії, можливо, своєчасність відповідних виплат, які вже передбачені законодавством. В тому числі і за загибель військовослужбовців. Наскільки вчасно це все оформлюється? У нас є частина втрат, які називають “зниклі безвісти”, і там дуже складні проблеми з їхнім оформленням, – визнає генерал.

Окремо він вказує, що серйозний вплив на позитивне формування мотивації для мобілізації мають успіхи на фронті.

– От якщо є перемога – буде купа охочих. Коли починається, пробуксовка – одразу люди вже насторожі і пробують уникнути всіх цих моментів. Не всі. Є багато свідомих громадян, – каже він.

Більше молоді на фронті

Українського генерала попросили прокоментувати те, що Верховна Рада прийняла закон, за яким мобілізувати можна буде з 25 років, втім президент України досі його не підписав. У цьому контексті Муженка запитали, чи має молоді бути більше на фронті?

– Це дуже складне питання. Тому що, попри все, війна – це втрати. Війна – це кров. І ми повинні розуміти, наскільки післявоєнна Україна спроможна буде підняти свою економіку і захистити громадян в соціальному плані. І друге – дійсно, ситуація зараз така, що потрібен підхід в питаннях врахування вікового цензу для комплектування тих чи інших частин, відповідно до призначення для майбутніх операцій, – пояснює він.

Колишній головнокомандувач ЗСУ вказує, що є люди підготовлені фізично, які підтримують форму і мають нормальний стан здоров’я, завдяки чому спроможні витримувати відповідні навантаження.

– Але основна маса – ми ж розуміємо, що вони можуть переносити обмежені навантаження. Значить, вони повинні бути більше задіяні в тих частинах, які в основному готуються для ведення оборонних дій, більше статичних, ніж маневрових. А от ті, хто молодші, повинні застосовуватись безпосередньо в військових частинах, які визначені для ведення рухомих, маневрових дій. Ці люди повинні отримати відповідну підготовку, – вважає він.

Нагадаємо, на думку генерала Муженка на нинішньому етапі війни українським Збройним силам варто перейти до стратегічно активної оборони, яка передбачає завдання ворогу контрударів та контратак.

Джерело: BBC Україна

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-12-01 18:34:35