Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Україна та Польща погодили розблокування одного пукту пропуску – які вантажівки пускатимуть

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України та Мінінфраструктури Польщі спільно напрацьовують заходи для розблокування кордону.

Про це повідомила пресслужба українського відомства у соціальних мережах.

Зазначається, що у Варшаві відбулась зустріч заступника міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Сергія Деркача та держсекретаря Мінінфраструктури Польщі Рафала Вебера за головування Ядвіги Ємилевич, урядової уповноваженої з питань польсько-українського співробітництва в галузі розвитку та за участі Мінфінансів та МВС Польщі.

Зараз дивляться

До заходів, які погодили сторони, належать:

  • Відкриття пункту пропуску Угринів – Долгобичув для проїзду порожніх вантажівок для збільшення пропускної спроможності кордону та зменшення навантаження на інші пункти пропуску.
  • Створення в системі єЧерга окремих пасів для порожніх транспортних засобів на пунктах пропуску Ягодин – Дорогуськ та Краківець – Корчова.
  • Запуск пілотного проєкту з реєстрацією в єЧерзі безпосередньо перед перетином кордону на пункті пропуску Нижанковичі – Мальховіце терміном в один місяць.

Заме на пунктах пропуску Ягодин – Дорогуськ та Краківець – Корчова є фізичні смуги для порожнього транспорту безпосередньо в пункті пропуску як на українському, так і на польському боці.

У відомстві зазначили, що питання скасування чи змін до транспортного безвізу не обговорювалось та не було на порядку денному.

— Водночас, польські протестувальники наполягають на функціонування Угринів – Долгобичув та Нижанковичі – Мальховіце лише для транспорту на реєстрації ЄС, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що така позиція неприйнятна для України та ЄС, адже це дискримінаційна норма щодо інших країн.

Це було підтверджено під час засідання Координаційної платформи Україна-Польща-ЄС за участі керівництва Директорату Єврокомісії з питань транспорту та мобільності (DG MOVE) 30 листопада.

Що відомо про блокаду на кордоні з Польщею

6 листопада польські перевізники розпочали страйк на кордоні з Україною, заблокувавши рух вантажівок.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

Спочатку блокада відбувалася на трьох пунктах пропуску: Краківець – Корчова, Ягодин – Дорогуськ та Рава-Руська – Гребенне. А 27 листопада поляки розпочали цілодобову блокаду доступу до одного з найбільш завантажених пунктів пропуску на кордоні з Україною – Медика – Шегині.

Страйкарі вимагають повернення дозволів для українських перевізників (тобто скасування транспортного безвізу). Вони були скасовані в межах Угоди про лібералізацію вантажних перевезень між Україною та ЄС. Ця угода діє до кінця червня 2024 року.

В уряді Польщі також закликали скасувати обов’язкову реєстрацію у системі єЧерга для порожніх вантажівок, які повертаються з України до ЄС.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-12-01 17:05:23