Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Податок на криптовалюту: відсоток, хто має сплачувати та особливості

Нещодавно міністр цифрової трансформації Михайло Федоров повідомив, що в Україні хочуть ввести податок на криптовалюту.

Як це відбуватиметься, хто повинен його сплачувати, який відсоток ПДФО встановлять та як проходитиме ця процедура – Фактам ICTV розповіли керівні партнери юридичної компанії Муренко, Курявий і партнери Олександр Курявий і Нікіта Муренко.

Закон про криптовалюту: що потрібно знати

Так званий закон про біткоїн № 3637 Верховна Рада ухвалила ще у лютому 2022 року, незабаром його підписав президент України Володимир Зеленський. Але на сьогодні офіційно відносини на ринку криптовалюти не врегульовані.

Зараз дивляться

– Можна лише говорити про підписаний президентом України Володимиром Зеленським закон України Про віртуальні активи від 15 березня 2022 року, який набере чинності з моменту внесення змін до Податкового кодексу України та врегулювання оподаткування операцій з криптовалютою, – наголошують юристи.

У квітні повідомлялось, що Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку, Мінцифри, Нацбанк та народні депутати готують оновлене законодавство про регулювання віртуальних активів.

А вже у листопаді 2023 року Міністерство цифрової трансформації спільно з депутатами та бізнесом розробили та зареєстрували в Раді проєкт закону № 10225-1 про обіг віртуальних активів в Україні.

– Такий законопроєкт змін до Податкового кодексу та інших законодавчих актів щодо врегулювання обороту віртуальних активів в Україні № 10225-1 зареєстровано від 17 листопада 2023 року. Він визначає податок на криптовалюту як обов’язковий платіж особи, яка провадить діяльність з купівлею/продажем віртуальних активів, – пояснюють експерти.

Розробка правил та нагляд за дотриманням законодавства у сфері криптовалюти покладатиметься на Нацкомісію з цінних паперів та фондового ринку й Національний банк України.

Навіщо вводять податок на криптовалюту в Україні

Закон допоможе створити сприятливі умови для розвитку криптоіндустрії, збільшити надходження до бюджету та підвищити інвестиційну привабливість України.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

– Щоб відповідний проєкт закону набув чинності, потрібно ввести ПДФО на криптовалюту. Це є обов’язковою умовою. У свою чергу врегулювання порядку та оподаткування є необхідним також для виведення діяльності з купівлі/продажу криптовалюти на офіційний ринок, що дозволить зробити обіг віртуальних активів прозорим, – кажуть юристи.

Подальші етапи законодавчого врегулювання криптовалютного ринку в Україні дозволять налагодити ділові відносини між банком, державними органами, фізичною та юридичною особою, яка провадить таку діяльність. Також буде визначено перелік документів, що підтвердить офіційне та легальне провадження такої активності.

Крім того, це є важливим етапом в євроінтеграції України з урахуванням стандартів ЄС.

Хто повинен платити податки з криптовалюти

Оскільки діяльність на ринку віртуальних активів не врегульована в усіх питаннях обігу криптовалюти, можна лише говорити, що платниками податків є як фізичні особи, так і юридичні. Виняток з останніх становлять лише службові токени.

Фото: Unsplash

– На сьогодні особи, які провадять діяльність з купівлі/продажу криптовалюти, сплачують податки, які визначені у рамках пасивного доходу.

За інформаційний листом ГУ ДПС у Львівській області, Податковий кодекс визначає оподаткування саме всіх грошових коштів, отриманих за певний період часу в результаті купівлі/продажу віртуальних активів та які можуть розглядатись як “іноземний дохід”, якщо джерело оплати є іноземним, або як “інший дохід”, якщо воно національне, – додають експерти.

Платники податків сплачують загальний податок на пасивні доходи за ставкою 18% ПДФО та 1,5% військового збору.

Який ПДФО на криптовалюту

Законопроєкт передбачає прості та зрозумілі податкові умови для бізнесу, який працює у сфері віртуальних активів.

Пропонується встановити оподаткування прибутку, який платник ПДФО отримав за звітний рік, та визначити загальні ставки 18% ПДФО та 1,5%. Вони стосуються саме різниці між отриманими за певний час коштами і витратами, а не доходу людини.

Згідно з ним, ставка оподаткування для фізичних осіб становитиме:

  • 5% впродовж перших 3 років;
  • 9% впродовж наступних 5 років;
  • 18% – після 8 років.

– Для платника податків, сума інвестиційного прибутку якого не перевищує 7 млн грн протягом одного звітного року, на період перших 8 років, починаючи з дати набрання чинності законопроєкту, пропонують встановити тимчасові ставки: протягом перших 3 звітних років – 5% ПДФО, наступних 5 звітних років – 9% ПДФО, – кажуть експерти.

Законопроєктом прагнуть визначити, що до загального річного оподаткованого доходу платника ПДФО додається фінансовий результат прибутку такої особи, який вираховується із різниці отриманих грошових коштів за певний період, що надійшли від продажу віртуальних активів та від їхньої вартості. Це визначається як база оподаткування.

Фото: T.ME/ZEDIGITAL

– Законопроєктом пропонується встановити, що обов’язок сплати податку виникає тільки тоді, коли загальний фінансовий результат операцій є позитивним, тобто якщо людина має інвестиційний прибуток від віртуальних активів, – додають юристи.

Водночас платник податку до 1 травня буде зобов’язаний подавати декларацію кожного звітного року.

Тож ці зміни до Податкового кодексу мають на меті врегулювання обігу віртуальних активів та відносин між державними органами та особами, які провадять діяльність з купівлі або продажу криптовалюти.

До речі, раніше Факти ICTV писали про особливості та переваги використання блокчейн-технології у реальному житті.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-12-01 16:11:51