Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

НБУ зняв усі обмеження на продаж валюти населенню – що це означає

Національний банк України з 1 грудня скасував усі обмеження для банків та фінансових установ на продаж готівкової валюти населенню.

Факти ICTV розпитали президента Асоціації українських банків Андрія Дубаса, що це означає для українців.

З початку повномасштабного вторгнення Росії Національний банк України ввів низку жорстких інструментів, зокрема і щодо продажу іноземної валюти для населення і бізнесу.

Зараз дивляться

Обмеження вводилися задля того, щоб панічні настрої українців не призвели до погіршення ситуації на валютному ринку. Тому такі дії НБУ були цілковито виправдані.

Наприкінці серпня Національний банк зменшив обмеження на продаж валюти населенню, а в липні вперше від початку вторгнення знизив облікову ставку з 25 до 22%.

3 жовтня регулятор скасував фіксований курс та оголосив про перехід до режиму керованої гнучкості обмінного курсу. Все завдяки стійкому прогресу у зниженні інфляції, накопиченні значних міжнародних резервів та збільшенню привабливості гривневих депозитів та ОВДП (облігацій внутрішніх державних позик).

Від сьогодні Нацбанк зробив черговий крок валютної лібералізації.

Так, з 21 квітня до 1 грудня під час розрахунку обсягу готівкової іноземної валюти, яку банк може продати, враховувалися не 100%, а 120% обсягу купівлі безготівкової валюти в населення. З 1 грудня навіть ці обмеження скасовуються – тобто банки, які мають готівкову валюту для населення, можуть продавати її без обмежень.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

За словами Андрія Дубаса, така лібералізація є дуже позитивним сигналом для українців.

– А сигнал полягає в тому, що обмеження ніхто б не знімав, якби ситуація була б неконтрольована і нестабільна. А оскільки їх знімають, то ситуація в країні значно покращилася, – зауважив президент Асоціації українських банків.

Щодо безготівкових операцій з купівлі валюти, то ситуація не змінюється.

Множинність курсів

Отже, на ринку ми маємо два курси – готівковий і безготівковий, або множинність курсів. Першогрудневе зняття обмежень призведе до скорочення множинного курсу.

Поки не можна прогнозувати, який саме курс зменшиться, а який збільшиться. Але це все одно буде крок назустріч.

– Наприклад, готівковий курс купівлі долара – 37,30 грн, а безготівковий курс на міжбанку коливається в межах 36,34 грн. Я думаю, що ця гривня різниці між двома курсами буде зменшуватися, – заявив Андрій Дубас.

За його словами, на сьогодні українські банки накопичили значний обсяг готівкової валюти, який вони не могли продавати через попередні обмеження. Тепер, якщо українці хочуть купити більше готівки, то вони можуть це робити.

Курс долара та євро

Президент Асоціації українських банків вбачає позитив саме у зменшенні розриву між готівковим і безготівковим курсами, бо саме цей розрив погано позначався на нашій економіці. Тому мінімізація різниці допоможе стабілізувати й підвищити стійкість валютного ринку.

Своєю чергою голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев в ефірі Єдиних новин запевнив, що в Україні золотовалютні резерви достатні, а тому зняття обмежень на продаж валюти не вплине на курс гривні.

– Навпаки – це буде відображати реальні ринкові умови і позитивно вплине на курсоутворення, – сказав народний депутат.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-12-01 16:02:46