Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Україні слід перейти до активної оборони з контратаками і переформатувати фронт – Муженко

Фото: Генштаб ЗСУ

На нинішньому етапі війни Силам оборони України варто перейти до стратегічно активної оборони, яка передбачає завдання ворогу контрударів та контратаки.

Таку думку висловив генерал армії, головнокомандувач Збройних сил України в 2014 – 2019 роках Віктор Муженко в інтерв’ю Українській службі BBC.

– Я вважаю, що сьогодні нагальним питанням вже є перехід до оборони. Стратегічно активної оборони, яка б передбачала завдання контрударів. А за умов успіху на окремих напрямках – контратак на рівні відповідних підрозділів, – зазначив генерал.

Він уточнив, що йдеться про побудову “глибоко ешелонованої, обладнаної в фортифікаційному плані оборони, відповідних рубежів, позицій”.

Зараз дивляться

Муженко вважає, що зараз нам потрібно “переформатувати фронт” і створити потужний кількісний та якісний резерв.

– А якісний резерв – це наявність військових організмів: бригада, корпус і таке інше. Підготовлених, оснащених, злагоджених, з високим моральним духом і спроможних вирішити питання, – уточнив він.

Що передбачає переформатування фронту

Віктор Муженко пояснив, що переформатування фронту передбачає створення оперативних угруповань військ, бойових порядків, відповідної системи управління.

За словами генерала, сьогодні є випадки, коли “на окремих напрямках є десятки, а то і більше частин і підрозділів, які замикаються на один орган управління”. Це може ускладнити своєчасне управління та реагування на ризики.

Муженко додав, що переформатування фронту є складним процесом. І воно має охоплювати не лише нинішню лінію фронту, а й інші напрямки.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

– Це складний процес. Він пов’язаний із ризиком, але потрібно йти на цей ризик. Прорахований ризик. Потрібно йти і переформатувати фронт. І це стосується, мабуть, не тільки фронту від Куп’янська до Херсона чи Голої Пристані. А це і східна частина – від Харкова до Сум і до Чернігова. Це Північ – Чернігівська область, Київська, Житомирська, Рівненська, – пояснив генерал.

Він зазначив, що потрібно розуміти, які є угруповання військ і де знаходяться резерви.

Чи є загроза з Білорусі

Коментуючи ситуацію на північному кордоні України, Віктор Муженко заявив, що “загроза гіпотетично існує”. Однак зараз немає ознак, що з Білорусі готується чергове вторгнення.

– Я б не сказав, що сьогодні вона (загроза, – Ред.) є настільки актуальною, щоб поставити її на перше місце серед нинішніх загроз і ризиків, – повідомив генерал.

Чи варто говорити про “глухий кут” на фронті

На думку Віктора Муженка, не можна сказати, що ситуація на фронті сьогодні знаходиться в так званому глухому куті. Адже під час війни бувають не лише перемоги і просування, а й оборона та поразки.

– Я б не сказав, що ситуація в глухому куті, тому що це війна. Тут бувають не тільки перемоги, тут інколи бувають і поразки. Тут буває не тільки успішне просування, а й стримування нас противником. Тут не тільки наступ, але й оборона, – заявив генерал.

Як розповів президент України Володимир Зеленський в інтерв’ю західним ЗМІ, літній контрнаступ ЗСУ не приніс очікуваних результатів через постійну нестачу зброї та сухопутних сил для швидкого просування. Однак це не змусить Україну здатися.

Президент також повідомив, що з настанням зими Україна переходить у “нову фазу війни”.

Джерело: BBC Україна

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-12-01 15:58:15