Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Жодного факту контрабанди військової зброї з України до ЄС не виявлено – Нацполіція

Фактів витоку військової зброї з України до ЄС не зафіксовано.

Про це під час брифінгу у Медіацентр Україна заявив начальник Департаменту карного розшуку Нацполіції України Вадим Дзюбінський.

Він зауважив, що Росія систематично поширює фейкові новини про нібито витік з України вогнепальної зброї до європейських країн.

Зараз дивляться

– Ми постійно співпрацюємо з правоохоронними органами майже всіх європейських держав, а також міжнародними організаціями, які займаються питанням протидії незаконному обігу зброї. Жодної інформації щодо контрабанди вогнепальної зброї з України до Європейського Союзу до нас не надходило, – каже Дзюбінський.

Крім того, він додав, що для недопущення такого виду правопорушень в Україні планується створити міжнародний інформаційний центр, до якого увійдуть представники поліції країн ЄС.

Водночас, за словами Дзюбинського, з початку 2023 року в середині держави з незаконного обігу поліцейські вилучили понад 4,7 тис. одиниць вогнепальної зброї, з них майже 1,5 тис. – автоматична, 922 – нарізна, 868 – гранатомети, а також інша або перероблена – понад 1,5 тис. одиниць.

– Ми розуміємо, з якими ризиками ми можемо стикнутися після закінчення війни, після нашої перемоги. Ми розуміємо, що якийсь відсоток, якась кількість вогнепальної зброї, яка перебуває зараз в державі, може перейти в незаконний обіг, – говорить він.

Також було виявлено 16 тис. гранат та більше 100 схронів.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

жодного факту контрабанди зброї військового зразка з україни до єс не виявлено, - вадим дзюбинський

– Це та зброя, яка потрапляє з зони бойових дій на територію, де таких дій не ведеться. Хочу одразу запевнити, що серед неї немає зброї наших партнерів, вона здебільшого трофейна або та, що була залишена окупантами після деокупації території, це зброя або російського зразку, або взагалі радянських зразків. Якщо є поодинокі випадки, де потрапляють гранати іноземного зразку, то це взагалі поодинокі випадки, немає системності взагалі того, щоб в нас траплялась в більшості зброя наших партнерів, – говорить Дзюбінський.

жодного факту контрабанди зброї військового зразка з україни до єс не виявлено, - вадим дзюбинський

Водночас поліція розпочала понад 5 тис. кримінальних проваджень щодо незаконного обігу зброї, 3 756 особам вже оголошено підозри, 3,2 тис. кримінальних проваджень направлені до суду для розгляду та ухвалення рішення.

Фото: скрін з відео

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-11-30 17:58:54