Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Україна та країни Балтії бойкотуватимуть зустріч ОБСЄ через участь Лаврова

Україна та країни Балтії вирішили бойкотувати зустріч Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) через участь у ній російської делегації.

У заході візьмуть участь міністри закордонних справ. Очікується, що на засідання до Північної Македонії прибуде глава МЗС РФ Сергій Лавров.

Через це делегації з України, Латвії, Литви та Естонії не братимуть участь у зустрічі.

Зараз дивляться

Позиція України

У Міністерстві закордонних справ України підтвердили, що Дмитро Кулеба бойкотуватиме засідання ОБСЄ у зв’язку з присутністю Лаврова.

– Делегація України не братиме участі в міністерському засіданні ОБСЄ на рівні міністра закордонних справ, – йдеться в заяві, яку поширив речник МЗС Олег Ніколенко.

У відомстві нагадали, що Росія послідовно руйнує ОБСЄ, вдається до шантажу та відкритих погроз, систематично блокує консенсус із ключових питань. Агресор, зокрема, заблокував кандидатуру Естонії на головування в ОБСЄ у 2024 році.

В МЗС уточнили, що Росія незаконно затримала трьох українців-представників ОБСЄ та утримує їх у в’язницях понад 500 днів.

– Росія створила екзистенційну кризу в ОБСЄ та перетворила організацію на заручника своїх примх та агресії. За таких умов присутність російської делегації на міністерському засіданні на рівні міністра вперше після початку повномасштабного вторгнення РФ до України лише посилюватиме кризу, в яку Росія загнала ОБСЄ, – наголосили в МЗС.

У відомстві додали, що потрібно спільно працювати “над порятунком ОБСЄ від Росії”, а не надсилати сигнали агресору про можливість повернення до форм співпраці, які існували до лютого 2022 року. Адже РФ розв’язала наймасштабнішу агресію в Європі з часів Другої світової війни.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

В МЗС запевнили, що Україна залишається відданою принципам ОБСЄ і готова співпрацювати з партнерами.

Позиція країн Балтії

Країни Балтії підтримали Україну в бойкоті зустрічі ОБСЄ.

Зі спільною заявою виступили міністри закордонних справ Латвії Кріш’яніс Каріньш, Литви Габріелюс Ландсбергіс та Естонії Маргус Тсахкна.

Вони наголосили, що загарбницька війна РФ проти України грубо порушує міжнародне право, зокрема Статут ООН, і “є нападом на ОБСЄ та її основні принципи”.

Міністри додали, що рішення дозволити Лаврову взяти участь у засіданні “лише надасть РФ ще одну можливість для пропаганди”.

Зазначається, що присутність Лаврова “ризикує легітимізувати Росію-агресора як законного члена нашої спільноти вільних націй”, а також “применшити жорстокі злочини, які чинить РФ”. Крім того, це ігнорування кричущих порушень і неповаги Росії до основоположних принципів ОБСЄ.

– Ми, міністри Естонії, Латвії та Литви, не будемо частиною цього та не розділятимемо відповідальність за наслідки, які це спричинить, – сказано в заяві.

Міністри нагадали, що ОБСЄ створювалася для розбудови безпеки в Європі, запобігання конфліктам та збереження миру. А РФ своїми жорстокими діями доводить, що вона не є партнером Європи у цій сфері.

– Насправді, сьогодні Європа потребує безпеки від і проти Росії, а не разом з нею, – уточнили глави МЗС.

Зустріч ОБСЄ: що відомо

30-те засідання Ради міністрів закордонних справ ОБСЄ відбудеться 30 листопада – 1 грудня в Скоп’є (Північна Македонія).

Рада міністрів є центральним керівним органом ОБСЄ.

На засідання запрошено міністрів закордонних справ 57 країн-учасниць ОБСЄ. Очікується, що в ній візьме участь глава МЗС РФ Сергій Лавров.

Джерело: ОБСЄ, МЗС

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-11-28 18:11:36