Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Чому люди віком 60+ важче переносять Covid-19 і як їх може захистити щеплення

З одного боку, вік 60+ не означає, що  людина через це автоматично потрапляє до групи підвищеного ризику захворіти на Covid-19.

Чому люди віком 60+ – найвразливіша категорія

Проте, з іншого, на жаль, так і є. Вразливими наших літніх родичів робить не вік, а хронічні захворювання – діабет, гіпертонія, серцево-судинні і легеневі недуги. Від цього нікуди не подітися.

А пандемія показала, що саме люди старше 60 років, обтяжені хронічними хворобами, частіше помирали від Covid-19, або переносили важкі ускладнення.

Зараз дивляться

Ось останні дані, які показують, що легковажно ставитися до хвороби, яка може стати фатальною, не варто. За даними МОЗ, 84% всіх померлих від коронавірусної хвороби у 2023 році – це люди віком 60+.

Єдиний захист від тяжкого перебігу хвороби – вакцинація.

Одного щеплення для людей віком 60+ буде недостатньо для повноцінного захисту, потрібен повний курс (два щеплення) та бустери.

Це суттєво збільшує шанси людей літнього віку на легкий перебіг та повноцінне життя після хвороби.

Нещеплені молоді родичі – загроза для старших членів родини

Проте ризики все ж залишаються. Їх джерело – ви, люблячі родичі, які потурбувалися про вакцинацію своїх близьких старше 60 років, а самі вирішили утриматися.

А для чого? Молоді, здорові, та й пандемії вже нема.

Така позиція дуже небезпечна. Бо, якщо ви самі заразитеся Covid-19, то, цілком імовірно, зможете подолати хворобу, хоча від її наслідків ніхто не застрахований.

Але вдома від вас можуть заразитися родичі 60+, навіть якщо вони береглися і не виходили з дому. Тоді отримане ними щеплення лише частково їх оберігатиме, адже збудник циркулюватиме у закритому просторі квартири.

Згідно з дослідженнями, вакцина проти Covid-19 знижує заразність щеплених осіб на 22%, а гібридний імунітет (вакцина та імунітет після перенесеної хвороби) знижує заразність на 40%.

Отже, якщо вся родина вакцинується, то здоровʼя близьких, особливо літнього віку, буде під подвійним захистом.

Фахівці нагадують, одного щеплення недостатньо, потрібен повний курс вакцинації та бустери.

Не вагайтеся, запишіться на конкретну дату та час для щеплення від Covid-19 у найближчому до вас пункті або центрі вакцинації. Усі вони за цим посиланням.

Проєкт USAID Розбудова стійкої системи громадського здоров‘я в тісній координації з МОЗ України та ЦКПХ проводить інформаційну кампанію з метою збільшення охоплення вакцинацією від Covid-19 та грипу, зокрема людей віком 60+, через покращення інформування населення і закликає сімейних лікарів до просвітницької роботи з населенням на місцях.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-11-28 17:24:49