Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Терапія розсіяного склерозу стовбуровими клітинами вселяє надію — дослідження

Команда британських учених Кембриджського університету під час дослідження виявила, що ін’єкції стовбурових клітин у мозок пацієнтів безпечні та потенційно захищають від подальшого пошкодження, спричиненого розсіяним склерозом.

– Ми поки що не знаємо, чи є це початком фантастичної подорожі, чи ні, але результати дуже сильні і дуже стабільні, – заявив професор Стефано Плучіно.

Лікування розсіяного склерозу

Понад 2 млн людей у всьому світі живуть із розсіяним склерозом. Хоча більшість наявних ліків націлені на ранню фазу захворювання, дві третини пацієнтів, як і раніше, переходять на вторинну, виснажливішу стадію протягом 30 років після постановки діагнозу.

Захворювання виникає, коли імунна система організму атакує захисні мієлінові оболонки, що оточують нервові волокна, спричиняючи ушкодження, яке порушує передавання електричних сигналів нервовою системою.

Зараз дивляться

Як проходило дослідження

Під час першого етапу дослідження вчені ввели від 5 до 24 млн нервових стовбурових клітин безпосередньо в мозок 15 пацієнтів із вторинно прогресуючим розсіяним склерозом.

Вважається, що замість відновлення пошкоджених тканин стовбурові клітини зменшують запалення, що викликає захворювання.

Що показали результати

Обстеження пацієнтів протягом наступного року показало, що в жодного з них не відзначалося погіршення симптомів.

Сканування мозку показало, що у пацієнтів, які отримали вищі дози стовбурових клітин, скорочення мозку було меншим, можливо, тому, що стовбурові клітини послаблювали запалення.

Наступний етап

Тепер дослідники прагнуть провести більш масштабне дослідження, щоб підтвердити, чи змінюють ін’єкції перебіг захворювання. Одним із факторів, які їм необхідно виключити, є будь-який ефект від імунодепресантів, які пацієнти приймали для запобігання відторгненню стовбурових клітин.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-11-28 15:37:42