Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Вступ України до ЄС – керівництво Європарламенту підтримало старт переговорів

Конференція президентів Європейського парламенту офіційно виступила на підтримку початку переговорів про вступ України до Євросоюзу.

Про це заявила голова Європарламенту Роберта Метсола на спільній пресконференції зі спікером Верховної Ради Русланом Стефанчуком.

Вона зазначила, що Конференція президентів – орган, який об’єднує керівництво Європарламенту та його політичних груп – публічно виступила за те, щоб Європейська рада у грудні схвалила початок переговорів.

Зараз дивляться

У вівторок, 28 листопада, цей орган провів зустріч зі спікером ВР Русланом Стефанчуком.

– Україна… докладає неймовірних зусиль (на шляху реформ, – Ред.), щоб усунути будь-які заперечення для відкриття переговорів щодо членства у неймовірно складних обставинах. І, як Європарламент, ми сподіваємося і розраховуємо на позитивне рішення Європейської ради в грудні, – наголосила Метсола.

У комюніке Конференції президентів лідери політичних груп Європарламенту підтвердили свою відданість членству України в ЄС Зазначається, що це “геостратегічна інвестиція в об’єднану та сильну Європу”.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

– Конференція президентів підтверджує свою рішучу підтримку рішення Євроради про надання Україні статусу кандидата в ЄС у 2022 році та вітає позитивну рекомендацію Єврокомісії від 8 листопада 2023 року щодо відкриття переговорів з Україною про вступ. Ми очікуємо, що рекомендація буде підтверджена Європейською радою на її засіданні в грудні, – йдеться у комюніке.

Зазначається, що Конференція президентів вірить у продовження всіх необхідних реформ в Україні для завершення виконання рекомендацій Єврокомісії. Це дозволить якнайшвидше відкрити переговори про вступ до ЄС.

У комюніке також йдеться, що Україна “є і залишатиметься пріоритетом для Європарламенту”. Наша держава може розраховувати “на невпинні зусилля і готовність підтримувати легітимні амбіції та прагнення українського народу”.

Лідери політичних груп Європарламенту планують посилити співпрацю з Верховною Радою у 2024 році.

Висновок Єврокомісії щодо України

8 листопада Єврокомісія рекомендувала розпочати переговори про вступу України до ЄС. Президентка ЄК Урсула фон дер Ляєн повідомила, що Київ на 90% виконав необхідні кроки.

Водночас звіт Єврокомісії містить кілька рекомендацій, які потрібно виконати Україні. Йдеться про ухвалення закону про збільшення штату НАБУ; усунення обмежень повноважень НАЗК; ухвалення закону, який врегулює лобіювання; виконання всіх рекомендацій Венеційської комісії щодо законодавства про нацменшини.

Нещодавно Верховна Рада підтримала в першому читанні два із цих законопроєктів: про збільшення на 300 осіб штату НАБУ та про дозвіл НАЗК перевіряти майно держслужбовців, набуте до призначення на посаду.

На підставі звіту Єврокомісії лідери ЄС в грудні вирішуватимуть, чи запускати переговори з Україною про членство.

Джерело: Європарламент

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.


Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-11-28 14:58:46