Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

В Охматдиті 12 годин оперували 9-річного хлопчика, у якого через сколіоз виріс горб

Надскладну операцію на шийному відділі хребта провели в столичній лікарні Охматдит. 12 годин тривало оперативне втручання, щоб врятувати 9-річного хлопчика з Бучі.

У Владика внаслідок вродженого сколіозу виросли два напівхребці, яких не повинно бути. Вони розміщувалися між другим і третім та четвертим і п‘ятим хребцями і призвели до деформації в грудному відділі.

Надскладна операції на шийних хребцях

Через цей дефект шия хлопчика почала інтенсивно зміщуватися вправо.

Зараз дивляться

– Ми провели резекцію напівхребців і встановили комбіновану шийну конструкцію. Тепер шия стабілізована повністю, – розповідає ортопед-травматолог Микола Доляницький.

Такі оперативні втручання вважаються надскладними. Вони вимагають надзвичайної точності та обережності, оскільки в шийному відділі містяться численні дуже чутливі та важливі анатомічні структури.

Із народження – в лікарні

Владика в Охматдиті знають дуже добре – хлопчик протягом усього свого життя перебуває на обстеженні у цій лікарні, бо має вроджений сколіоз 3-го ступеня.

Мама розказала, що одразу після народження у синочка при будь-яких рухах чувся хрускіт у лопатках, Владик сидів і не міг лежати на одному боці.

Коли хлопчику виповнилося пів року, несподівано для батьків, та й для місцевого педіатра, на спині у дитини за два тижні виріс горб.

Після цього сім‘я звернулася до Охматдит. Відтоді Владислав – на контролі у відділенні ортопедії та травматології.

Із самого малечку дитина проходить консервативне лікування, приїжджає до тутешніх лікарів на консультації.

Владик постійно носить корсети і виконує лікувальну фізкультуру. Завдяки професіоналізму лікарів, які підібрали правильну методику, сколіоз не прогресував.

Дитина, що вміє терпіти і вірити

Коли хлопчик став інтенсивно рости, ситуація погіршилася, деформація могла стати загрозливою, тоді й вирішили вдатися до складної операції, яку хлопчик мужньо переніс.

На долю маленького Владислава взагалі випало багато випробувань. Окрім сколіозу, хлопчик понад рік лежав у відділенні педіатрії, лікуючи алерговаскуліт.

На початку війни його ледь встигли вивезти з Бучі, яка дуже швидко була окупована, а будинок, де жила родина Владика, зруйнував ворожий снаряд.

Але, попри все пережите, Владислав залишається добрим та веселим, обожнює навчатися, захоплюється футболом і мріє про зустріч зі справжнім спортсменом.

Попереду на хлопчика чекає реабілітація та планова операція з кінцевої стабілізації конструкції.

Джерело і фото: НДСЛ Охматдит

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-11-28 14:55:47