Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

головні новини за 27 листопада 2023

Фото: Факти ICTV

Внаслідок російських обстрілів на Донеччині знеструмлено три шахти, а понад 70 працівників заблоковано під землею.

По території України пройшлася аномальна негода та снігопад, зокрема, в Криму оголошено режим надзвичайної ситуації через шторм.

Україні вдалося повернути скіфське золото, яке до деокупації півострова зберігатиметься в Києво-Печерській лаврі.

Зараз дивляться

Водночас залишається небезпечною ситуація на Запорізькій АЕС, яка тимчасово перебуває під контролем Росії. Станція майже добу перебувала на межі блекауту.

Що відбулося в Україні та світі за добу 27 листопада 2023 року – читайте у матеріалі на сайті Факти ICTV.

Знеструмлення шахт у Донецькій області

У Донецькій області було знеструмлено три шахти внаслідок російських обстрілів. Понад 70 шахтарів опинилися заблокованими під землею. Водночас окупанти обстріляли одну з прифронтових теплоелектростанцій.

Аномальний шторм у Криму

Через сильний шторм у Криму постраждали щонайменше семеро людей, ще один чоловік загинув. Він пішов дивитися на хвилі, коли його змило у море.

Через негоду на тимчасово окупованому півострові пошкоджені десятки будинків і машин, лінії електропередач. У Криму запроваджено режим надзвичайної ситуації.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

Експорт військових товарів з Туреччини до РФ

Протягом 2023 року різко збільшився експорт Туреччини військових товарів до Росії – це посилило занепокоєння США та союзників тим, що Анкара виступає в ролі каналу для чутливих товарів від власних виробників.

За даними видання Financial Times, спостерігається все більша торгівля й збільшення імпорту до Туреччини 45 цивільних матеріалів, що використовують російські військові. Це підірвало спроби США і Європи обмежити здатність Москви оснащувати Збройні сили РФ.

Негода в Україні

Протягом 26-27 листопада вирує негода в Україні, посилився снігопад у низці регіонів. За даними ДСНС, відбуксировано 1 233 транспортних засоби, перекрито рух транспорту на 10 автодорогах, знеструмлено 882 населених пункти.

Водночас у місцях тимчасового відстою перебуває близько 1 513 вантажних транспортних засобів внаслідок погіршення погодних умов.

До ліквідації негоди залучено близько 6 тис. працівників системи МВС. Це працівники дорожніх служб, рятувальники, прикордонники, поліцейські, гвардійці, повідомив міністр внутрішніх справ.

Загалом на території України підготовані додаткові 13 мобільних пунктів обігріву, транспорт, генератори, понад 20 теплових котелень, які у разі необхідності прибудуть в зазначене місце.

Повернення скіфського золота

Після майже 10 років судів скіфське золото повернуто до України. За даними Національного музею історії України, це артефакти з чотирьох музеїв, які були представлені на виставці в музеї Алларда Пірсона Крим: золото й таємниці Чорного моря в Амстердамі.

Тепер скіфські скарби привезли в Україну та передали на зберігання до Києво-Печерської лаври, де вони зберігатимуться до деокупації Криму.

Ситуація на Запорізькій АЕС

Тимчасово окупована Запорізька АЕС майже добу була на межі блекауту 26 листопада. Внаслідок короткого замикання приблизно на 100 км північніше ЗАЕС відключилась четверта лінія зв’язку з енергосистемою України – ПЛ-750 кВ ЗАЕС – Дніпровська.

Три інших лінії були пошкоджені ще раніше під час обстрілів. У НАЕК Енергоатом повідомляють, що в цей час ЗАЕС отримувала зовнішнє живлення від єдиної доступної резервної лінії електропередачі 330 кВ.

Завершено розслідування авіакатастрофи у Броварах

Тепер завершено розслідування авіакатастрофи гелікоптера 18 січня 2023 року в Броварах, в якій загинуло керівництво МВС. Повідомлено про підозру п’ятьом посадовцям ДСНС.

За даними ДБР, посадовці допустили відверті порушення правил безпеки руху та експлуатації повітряного транспорту, що призвело до загибелі людей. Жоден з них не скасував або не переніс виліт до моменту настання сприятливих погодних умов.

Фото: УНІАН

Тактика РФ під Бахмутом

Наразі тривають важкі бої на Бахмутському напрямку, окупанти продовжують контратакувати, постійно застосовують артилерію і скидають фугасні бомби.

Пресофіцер 26 артилерійської бригади імені генерал-хорунжого Романа Дашкевича Олег Калашніков зазначив, що найактивніше російські окупанти діють на північному фланзі біля Верхівки та Богданівки.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-11-27 21:37:07