Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Швидкість має значення: віцепрезидентка Єврокомісії обговорила у ВР вступ України до ЄС

Фото: Верховна Рада

У понеділок, 27 листопада, в Києві перебуває з візитом віцепрезидентка Єврокомісії з питань цінностей та прозорості Вера Юрова. Вона обговорила з нардепами Верховної Ради питання вступу України до Євросоюзу.

У соціальній мережі Х Юрова зазначила, що “якість та швидкість мають значення”.

– Мала честь обговорити приєднання України до Євросоюзу з представниками всіх політичних груп українського парламенту, – уточнила вона.

Зараз дивляться

Юрова нагадала, що Єврокомісія в своєму звіті щодо прогресу України рекомендувала до березня 2024 року зосередитися на роботі за чотирма пріоритетними напрямками. Йдеться про: боротьбу з корупцією, так звану деолігархізацію; регулювання лобістської діяльності; дотримання прав меншин.

Як відомо, Верховна Рада нещодавно підтримала в першому читанні два законопроєкти: про збільшення на 300 осіб штату НАБУ та про дозвіл НАЗК перевіряти майно держслужбовців, набуте до призначення на посаду. Ухвалення обох документів є умовою Єврокомісії для початку переговорів про вступ до ЄС.

У Верховній Раді запевнили Юрову, що вже стартувала підготовка законопроєктів для виконання інших кроків: щодо прав національних спільнот та регулювання лобіювання.

Під час зустрічі віцепрезидентка Єврокомісії відзначила прогрес, який демонструє Україна під час впровадження складних реформ.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

– Впевнена, що повернусь із посилом, що Україна робить усе можливе, щоб забезпечити створення належної системи боротьби з корупцією. Розширення Євросоюзу – це не через те, що ми відчуваємо симпатію до когось, ми спираємося на досягнення країни, – заявила Юрова.

Звіт Єврокомісії щодо України: що відомо

8 листопада Європейська комісія рекомендувала розпочати переговори щодо вступу України до Євросоюзу. Як зазначила президентка ЄК Урсула фон дер Ляєн, наша держава на 90% виконала необхідні кроки.

Звіт Єврокомісії також містить низку рекомендацій для України: ухвалити закон про збільшення штату НАБУ; усунути обмеження повноважень НАЗК щодо перевірки активів; ухвалити закон, який врегулює лобіювання; виконати всі рекомендації Венеційської комісії щодо реформи законодавства про нацменшини.

На підставі звіту Європейська рада в грудні вирішуватиме, чи запускати переговори з Україною про вступ до ЄС.

У Кабінеті міністрів запевняли, що додаткові рекомендації для України є технічними, і вже в грудні Київ продемонструє прогрес за деякими з них.

Джерело: Верховна Рада

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.


Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-11-27 18:51:18